Ratto lenyomta a mezőnyt a Pireneusokban

2013.09.07. 19:19

A 2013-as Vuelta andorrai hegyi befutóval végződő szakaszát egész napos szökés után Daniele Ratto nyerte. A rettenetes időjárási körülmények között rendezett etapon a Cannondale versenyzője tagja volt a nap elején formálódott szökevénycsoportnak. Ratto a riválisait 45km-rel a cél előtt rázta le, és végül közel 4 perces előnnyel ért haza. Az összetettben Vincenzo Nibali megőrizte vezető helyét. Az Astana kapitányával egyedül Chris Horner (RadioShack) tudta a lépést tartani. Az összetettben második helyen álló Nicolas Roche (Saxo-Tinkoff) 3 és fél perces hátrányt összeszedve a hatodik pozícióba csúszott vissza. Alejandro Valverde (Movistar) és Joaquim Rodriguez (Katyusa) hátránya is nőtt. A velo.hu cikke.

Egy kiemelt, egy első és két második kategóriás emelkedő várt a Vuelta mezőnyére szombaton. A versenyzők Andorrába érkeztek, ahol a helyenként 15%-os Collada de la Gallina adott otthont a befutónak. Az elmúlt két hét napsütéses nyári időjárása után szakadó eső és hideg fogadta a karavánt. A hegyekben helyenként 5 foknál nem volt melegebb

A rajt után a főmezőny egy rendkívül erős csoportot engedett el, melyben a világbajnok Philippe Gilbert (BMC) is helyet kapott. Az 5 fős boly a nap első emelkedőjén 11 és fél perces előnyt alakított ki magának. Ezen 26,5 km-es hegymenet alkalmával a szökésből Gilbert mellett Luis León Sánchez (Belkin) és Daniele Ratto (Cannondale) tudott megragadni az élen, miközben mögöttük a főmezőny is megrostálódott.

Mindössze 40-en maradtak a piros trikós Vincenzo Nibali mellett. A nagy hideg megviselte a mezőnyt. Többen is feladták a versenyt, köztük a Cannondale kapitánya Ivan Basso.

A nap első hegyét egy 20 km-es lejtmenet követte, mely a vizes és csúszós úton rendkívül veszélyessé vált. A szökevények közül Sánchez bukott és feladni kényszerült a Vueltát, míg Ratto elszakadt az óvatosabban ereszkedő Gilbert-től. A főmezőnyben az esélyesek közül Valverde szenvedett a legjobban, aki a boly végén helyezkedett. Ezután a Collada de la Gallina lábáig még két második kategóriás húzódást kellett megmászniuk a bringásoknak.

A kisebb emelkedőkön Ratto és Gilbert között beállt a 2 perces különbség, míg az élen állót a főmezőny a piros trikóssal a soraiban 8 percre követte. Nibaliék csoportjából több támadás bontakozott ki a két második kategóriás emelkedőn. Egy 9 fős csoport tudott végül ellépni, de fél percnél nagyobb különbséget nem alakítottak ki. Az utolsó hegy lábáig még egy veszélyes lejtmenet várt a versenyzőkre. Itt Rattónak is akadtak kisebb problémái, miközben a világbajnok egyre jobban leszakadt az olasz mögül. Gilbert érezhetően nem akarta minden erejét felélni ezen a szakaszon. Ennek a lejtmenetnek Valverde volt a legnagyobb vesztese, aki közel 40 másodperces hátrányt szedett össze.

Az utolsó emelkedőt Ratto még mindig 8 perces előnyben kezdte Nibaliék előtt. Az utolsó kaptatón folytatódott a csillaghullás, Valverde mellett Rodriguez és Roche is hátrányba került. Ratto mögött pedig Nibali, Horner és Kiserlovski érkezett. A horvát hamar megadta magát, így a két nagyágyú szemtől szemben küzdhetett meg egymással. Horner, ha Nibalit nem is tudta leszakítani, de a dobogóért folytatott csatározásokban komoly lehetőségek nyíltak előtte. A duó végül közel 4 perc hátrányban érkezett meg az utolsó 2 km-en pokolian elfáradó Ratto mögött.

A második helyen Nibali zárt, míg a harmadik Horner lett, nagy számolgatás kezdődött. A leszakadó esélyesek közül Joaquim Rodriguez 20 másodperc hátrányban érkezett meg, míg Valverde veszteségeit minimalizálva végül 50 másodpercet kapott. Nicolas Roche több, mint 3 perccel elmaradva gurult át a célvonalon.

További érdekességeket itt olvashat a Vueltáról.

A szakasz végeredménye

1 Daniele Ratto (olasz) Cannondale Pro Cycling 4:24:00

2 Vincenzo Nibali (olasz) Astana Pro Team 0:03:53

3 Christopher Horner (amerikai) RadioShack Leopard 0:03:55

4 Joaquim Rodriguez Oliver (spanyol) Katusha 0:04:11

5 Samuel Sanchez Gonzalez (spanyol) Euskaltel-Euskadi 0:04:19

6 Alejandro Valverde Belmonte (spanyol) Movistar Team 0:04:43

7 Thibaut Pinot (francia) FDJ.fr 0:04:46

8 Domenico Pozzovivo (olasz) AG2R La Mondiale

9 Mikel Landa Meana (spanyol) Euskaltel-Euskadi 0:05:17

10 Leopold Konig (cseh) Team NetApp-Endura 0:05:21

Az összetett állása

1 Vincenzo Nibali (olasz) Astana Pro Team 53:56:49

2 Christopher Horner (amerikai) RadioShack Leopard 0:00:50

3 Alejandro Valverde Belmonte (spanyol) Movistar Team 0:01:42

4 Joaquim Rodriguez Oliver (spanyol) Katusha 0:02:57

5 Domenico Pozzovivo (olasz) AG2R La Mondiale 0:03:43

6 Nicolas Roche (ír) Team Saxo-Tinkoff 0:04:06

7 Thibaut Pinot (francia) FDJ.fr 0:04:34

8 Leopold Konig (cseh) Team NetApp-Endura 0:05:42

9 Daniel Moreno Fernandez (spanyol) Katusha 0:06:28

10 Tanel Kangert (észt) Astana Pro Team 0:06:45