Nibalival nem bírnak a Vueltán

2013.09.08. 17:46

A francia Alexandre Geniez hosszú szökés után nyerte a Vuelta a Espana 15. hegyi befutós szakaszát. Az élen álló Vincenzo Nibali ellen senki nem tudott komoly akciót indítani, így az olasz kerékpáros továbbra is magabiztosan őrzi a piros trikót.

Az összetettben vezető Vincenzo Nibali a Vuelta legnehezebb szakaszának nevezte a 15.-et. Az Andorra és a franciaországi Peyragudes között etap eleve hosszúnak számít a maga 224,9 kilométerével, de további nehézséget jelentett, hogy négy első kategóriás hegyen is át kell vergődni a hegyen, három 1700 méteres mellett egy kétezer méter feletti csúcs is a programban volt.

A szakaszt csak nehezítette, hogy a szombati extrém hideg és eső erősen megviselte a mezőnyt, többeket úgy kellett leszedni a biciklijükről annyira elgémberedtek. Sokan feladták a Vueltát, a világbajnoki címvédő Philippe Gilbert sem kockáztatott a firenzei-vb-re készülve, vasárnap már nem is állt rajthoz.

A hosszú szakaszon most is támadásba lendültek azok a versenyzők, akiknek már semmi esélyük nincs az összetettben, a hat sikeres szökést bemutató bringás között ott volt a pénteken szakaszt nyerő Barguil is. Nem bírta azonban sokáig a tempót, a harmadik csúcs, a Port de Báles mászása közben leszakadt. A hegytetőn már csak kétfős volt az élcsoport, Géniez (FDJ) és Cardoso maradt elöl, az előbbi azonban a lejtőn is nagyon nyomta és lerázta magáról a portugált.

Az öt perccel később érkező főmezőnyben Nicholas Roche (Saxo-Tinkoff) már a Port de Báles-csúcs előtt támadásba lendült, megpróbált feljebb kapaszkodni összetettben, az ötödik helyen álló Pozzovivo csak 23 másodperccel vezetett előtte. Lefele csapattársával, Majkával dolgoztak össze, és a lejtőn már másfél perccel is vezettek Nibaliék előtt. Virtuálisan egyre közelebb került hozzá a dobogó, hogy Valverdét kiüsse a harmadik helyről, ahhoz 2 perc 24 másodperces előnyt kellett volna szereznie.

A favoritok között már a peyresourde-i emelkedő lábánál megindult a harc, a már két szakaszt nyerő Moreno húzta meg a tempót, az összetett negyedik helyén álló Rodriguezért dolgozott. A mezőny pár száz méter alatt szétszakadt, csak egy 12 fős csoport maradt belőle. Ezután egymást érték az akciók, de egyik megindulás sem volt túlzottan erőteljes, Nibali könnyedén szerelte a próbálkozásokat. A csúcsig már nem tudott elszakadni senki, csak a korábban ellépő Roche tudott 13 másodpercet megőrizni az előnyéből. Géniez sem rogyott meg a végére, nagyszerű győzelmet szerzett, második helyre pedig Michele Scarponi érkezett.

Eredmények:

15. szakasz, Andorra-Peyragudes 224,9 km
1. Alexandre Geniez (francia, FDJ.fr 6:20:12
2. Michele Scarponi (olasz,Lampre) + 3:03
3. Nicolas Roche (ír, Saxo-Tinkoff) +3:07
4. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) +3:20
5. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +3:20
6. Christopher Horner (amerikai, RadioShack) +3:20
7. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa)  +3:20
8. Domenico Pozzovivo (olasz, AG2R) + 3:20
9. José Herrada Lopez (spanyol, Movistar) +3:23
10. David Arroyo Duran (spanyol, Caja Rural) +3:23

Összetett:
1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 60:20:21
2. Christopher Horner (amerikai, Radioshack)
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) + 1:42