Milliméterekkel nyert Barguil a zaklatott Vuelta-szakaszon

2013.09.09. 18:01

Az idei Vuelta a Espana eddigi legizgalmasabb szakaszán második szakaszgyőzelmét szerezte Warren Barguil. A francia néhány cenitvel előzte meg a hajrában Rigoberto Urant. A favoritok az utolsó négy kilométeren akcióztak, az összetettben vezető Vincenzo Nibali nem tudott reagálni a támadásokra, de ennek ellenére megőrizte a piros trikót.

Sorrendben a harmadik hegyi befutós szakasz várt hétfőn a Vuelta mezőnyére, a 146,8 kilométeres táv végén azon a Formigal volt cél, ahová a spanyol körverseny történetének első hegyi befutóját tűzték ki 1972-ben.

Az már a szakasz legelején kiderült, Alejandro Valverde javítani akart összetettben, mert csapata, a Movistar sorra szerelte a szökési kísérleteket, és az összetett harmadik helyén álló spanyol a részhajrá bónuszmásodperceire is rástartolt. Három másodpercet ezzel már faragott is hátrányán, ekkor a piros trikós Nibali 1:39-re, a második helyen álló Horner 49 másodpercre volt tőle.

Hatvan kilométer után végül összetudott állni Flecha vezetésével egy sikeres és sokversenyzős szökevénycsoport, a Movistar továbbra is vállalta a főmezőny vezetését, és egy perc környékén tartotta a különbséget. Miután azonban két embere, Inxtausti és Szmyd feldolgozta magát a szökevényekhez, visszaolvadtak Valverdéék a mezőnybe. Ekkor az Asztana állt az élre, de nem erőltette az üldözést, kapitányára, Nibalira senki nem jelentett veszélyt összetettben. A különbség így gyorsan megugrott, három perc felé nőtt a céltól 25 kilométerre. Így szinte már biztos volt, hogy a szökevények közül kerül a győztes, mert a formigali emelkedő bár 15,8 kilométeres, nem számít igazán nehéznek, átlagosan csak négyszázalékos meredekségű.

A hegyet megkezdve a szökevénycsoport is felbomlott, Garate indított támadást, de zárkózott hozzá a pénteken szakaszt nyerő Barguil és Cherel is. Később Barguil vette át a kezdeményezést, és második próbálkozására mindenkit leszakított maga mögül. Már fél percnél is többel vezetett, úgy tűnt, hiába üldözik Uranék simán behúzza második szakaszgyőzelmét. Az emelkedő meredekebbé váló részén azonban kiesett a ritmusból, már csak egy kilométere volt, mikor utolérte Uran. Fáradtsága ellenére Barguil át tudta venni a tempóját. A hajrát Uran nyitotta meg, nem várhatott vele, mert még két üldöző tűnt fel mögöttük. Hiába tűnt frissebbnek a kolumbiai, Barguil az utolsó pillanatban indítva néhány milliméterrel előbb tudta betenni a kerekét a célba.

Bár az előzetes várakozás alapján senki nem gondolta fontos szakasznak a 16.-at, az utolsó pár kilométer megmutatta, hogy egy kevésbé kemény hegyen is ki lehet osztani a másodperceket. Valverde kivárt a meredek részig, robbantott, de nem volt benne átütő erő, gyorsan visszazártak mögé a favoritok. A következő akciót Rodriguez indította, az ő tempóját már nem bírta átvenni senki. Horner vezetette az üldőzést, meglepetésre Nibali tűnt leggyengébbnek. Őt sorra otthagyták a többiek, Pinot, Roche és Sanchez is ellépett mellőle, egyikük ritmusát sem tudta átvenni a piros trikós. Nagy bajba így sem került, két kilométer alatt nem tudták tőle elvenni a győzelmet, de Horner 22 másodpercet faragni tudott a különbségen, és Valverde is egy perc közelébe került. Rodriguez végigvitte a támadását, de nem tudott javítani pozícióján, továbbra is ötödik, közel két és fél perccel Nibali mögött.

Eredmények:

16.szakasz:
1. Warren Barguil (francia, Argos-Shimano) 3:43:31
2. Rigoberto Uran Uran (kolumbiai, Sky)
3. Bartosz Huzarski (lengyel,NetApp-Endura) + 00:03

Összetett:
1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 60:20:21     
2. Christopher Horner (amerikai, RadioShack)    + 00:28    
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar)    +1:14     
4. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa)     +2:29     
5. Domenico Pozzovivo (olasz, AG2R)    +3:38     
6. Nicolas Roche (ír, Saxo-Tinkoff)     +3:43     
7. Thibaut Pinot (francia, FDJ.fr)    +4:37     
8. Leopold Konig (cseh, NetApp-Endura)    +6:17    
9. Samuel Sanchez (spanyol, Euskaltel)     +7:33     
10. Tanel Kangert (észt, Asztana)     + 9:21