Addig vártak, míg kikaptak a sprinterek

2013.09.11. 18:24

Bauke Mollema a legjobb pillanatban indított hajrával nyerte a Vuelta a Espana 17. szakaszát. A lefeleződött mezőny spinterei addig figyeltek egymásra, míg a holland bringás meglógott az utolsó 400 méteren. Az összetettben továbbra is Vincenzo Nibali vezet.

A Vuelta 17. szakaszán 189 kilométer várt a kerékpárosokra Calahorra és Burgos között. Az etap két kisebb kategorizált hegyet tartalmazott, de a céltól tíz kilométerre lévő 9 százalékos emelkedő tűnt inkább vízválasztónak. Ezt kellett volna átvészelniük a sprintereknek, hogy reménykedhessenek a szakaszgyőzelemben.

A mezőny lefeleződése azonban már az emelkedő előtt megkezdődött, a befújó erős oldalszél miatt szétszakadt a főmezőny. A második csoportba két top tízes versenyző is bekerült, az ötödik helyen álló Pozzovivo és a hetedik Pinot. Hiába próbáltak fölzárkózni, végül több mint másfél percet kaptak.

Az első csoportban a cél felé közelítve sorra jöttek az akciók, először a lamprés Ulissi próbálkozott, majd Egoi Martinez csatlakozott hozzá. Tíz másodpercre sem sikerült elmenniük, mikor befogták őket. A következő szökevény az asztanás Kangert volt, de esélytelen volt a kísérlete, mezőnyhajrára készülődtek a megmaradt sprinterek.

A sprintben legesélyesebbnek Farrar és Boasson Hagen tűnt, és arra is lehetett számítani, hogy a Vueltát a szakasz után befejező Cancellarra is megindít egy hosszú hajrát. Végül egyikük számítása sem jött be, a belkines Mollema megérezte, hogy egyikük sem akarja megkezdeni a hajrát, így egyszerűen eltekert a mezőnytől.

A pár másodperc kihagyás alatt pont elég előnyt szerzett, ami kitartott neki a célvonalig, már hiába sprinteltek mögötte. A második helyen Boasson Hagen érkezett, mögötte Richeze és Farrar finiselt.

Az összetett első négy helyén nincs változás, Nibali vezet Horner, Valverde és Rodriguez előtt, az ötödik helyre pedig Roche jött fel.