42 éves csoda gyötörte magát győzelembe

2013.09.14. 18:27

Óriási csatát hozott a Vuelta a Espana utolsó előtti szakasza, a brutális záróemelkedőn Vincenzo Nibali mindent egy lapra tett fel, hogy ledolgozza hárommásodperces hátrányát. Hiába támadott hősiesen, a 42 éves Horner legyűrhetetlen volt, sőt még előnyét is növelte, és ezzel gyakorlatilag meg is nyerte a versenyt. A szakasz a francia Elissonde-é lett.

Talán maguk a versenyszervezők sem gondolták, hogy úgy alakul majd a Vuelta, hogy az utolsó emelkedő dönti el az összetett, miközben előtte már volt tíz hegyi befutó. Christopher Horner meglepően jó szereplése és Vincenzo Nibali gyengélkedése miatt azonban az utolsó pillanatig nyílt maradt a spanyol körverseny, amit a kegyetlen Angliru dönthetett el.

Az Anglirút Spanyolország egyik legnehezebb emelkedőjének tartják, nem véletlenül, átlagban közel tízszázalékos meredekségű, de van 23,5 százalékos szakasza is. Gyalog szinte gyorsabb volna felmenni rajta, mint kerékpárral.

A mezőnyben voltak olyan kerékpárosok, akik úgy vélték, hogy túl rövid a szombati szakasz, és a 142,2 kilométeren nincs értelme szökni, mert úgysem lehet sikeres. Ennek ellenére nem kevés próbálkozó volt, 26 kerékpárosnak sikerült öt és fél percnél nagyobb különbséget kialakítani a főmezőnyhöz képest. Az Angliru előtti hegyen az asztanás Tiralongo szakadt el ettől a csoporttól, majd később Kenny Elissonde-dal (FDJ) tempózott a szakaszgyőzelemért. Később már csak egyedül volt Elissonde, és a 21 éves versenyző nagyot szenvedve elsőként érte el a célt.

Az Angliru előtti emelkedő már a főmezőnyt is megviselte, csak 30-35 fő tudott együtt maradni, közben Horner is előre jött, talán erődemonstációból el is ment néhány száz méterre a többi favorittól. Az Angliru elejét a Movistar húzta meg, Valverde sem mondott le arról, hogy egyperces hátrányát ledolgozva megnyerje az összetettet. Ezután Rodriguez és Moreno vette át az irányítást és növelte a tempót, emiatt már csak 11-en maradtak a csoportban.

Nibalinak azonban nem volt elég erős az iram, és meglepetésre korán, hét kilométerre a céltól támadást indított. Sem Horner, sem Valverde, sem Rodriguez nem bírt vele menni, az olasz nagyon jó erőben lévőnek tűnt.

Horner azonban nem adta fel, és szép lassan utolérte Nibalit, Rodriguezzel a nyomában. Valverde mozgása kicsit szétesett, és 15 másodpercre leszakadt. Ezután Horner robbantott, de az olasz átvette a támadást.

Nibali szerencséjére a 26 fős szökésben két csapattársa, Fuglsang és Tiralongo is ott volt, akik egész sokáig kibírták, és a céltól négy kilométerre beálltak neki vezetni. A tempó azonban visszaesett, így Valverde is felküzdhette magát.

Nibali újra és újra próbálkozott, pedig szinte alig haladtak a 20 százalék feletti meredekségű részeken. Horner mindig tudott reagálni, de egyre nehezebben tudta visszaküzdeni magát, kontrollálta az eseményeket, nem törte meg lelkileg sem az olasz. Az elgyötört amerikai öt nagy támadást is visszavert, majd ő állt előre. Már csak két kilométer volt, amikor ő is elszánt akciót indított. Nibali pár pedálfordulat után felmérte, nincs esélye, elfáradt, meg sem próbált vele menni, feladta a küzdelmet, és néhány száz méter alatt 20 másodperces hátrányba került.

Horner szinte már önkívületben tekert, és nagy tempót diktált a célig, az végig szökésben lévő, szintén óriásit teljesítő Elissonde-t már nem tudta utolérni, de második helyével még bónuszmásodperceket is kapott. Nibali Valverdével együtt 28 másodperccel később érkezett. Horner teljesen széthajtotta magát, szinte fel sem fogta, mi történik körülötte, a földön üldögélve tért lassan magához.

Vasárnap az utolsó szakasz következik, az összetett ilyenkor már nem változik, Hornernek csak célba kell érnie, és akkor 42 évével ő lesz minden idők legidősebb győztese a háromhetes körversenyeken.

Eredmények:

20. szakasz, 142,4 km
1. Kenny Elissonde (francia, FDJ) 3:55:36
2. Christopher Horner (amerikai, RadioShack) 0:00:26
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 0:00:54
4. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 0:00:54
5. Fernando Cardoso (portugál, Caja Rural) 0:00:54

Összetett:
1. Christopher Horner (amerikai, RadioShack) 81:52:01
2. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 0:00:37
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 0:01:38
4. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa) 0:03:22
5. Nicolas Roche (ír, Saxo-Tinkoff) 0:07:11