Armstrongnak börtönben a helye

2013.10.22. 11:11

A háromszoros Tour de France-győztes Greg LeMond egy interjúban azt mondta, a dopping miatt elítélt Lance Armstrongnak börtönbe kellene vonulnia, mert korábbi tettei túlmutatnak a sporton.

Greg LeMond a CNN-nek adott interjújában újra nekiment a szervezett és szisztematikus doppingolás miatt élete végéig eltiltott Armstrongnak.

„Ez nem egy sportvétség, ez bűncselekmény." – mondta LeMond. A riporter megkérdezte: „Azt gondolja, Armstrongnak a börtönben a helye?" – „Igen. Egy maffiaszervezete volt, és ő szó szerint megpróbált elpusztítani embereket."

Az amerikai szerint Armstrong rákbeteg alapítványának, a Livestrongnak a pénzét is saját céljaira használta.

A korábbi háromszoros Tour-győztes (1986, 89, 90) úgy véli, hogy dopping nélkül Armstrong képtelen lett volna Tour de France-ot nyerni. A fizikai képességeit ismerve szerinte ugyan a legjobb 30 kerékpáros (ha mindenki tiszta) között ott lehetett volna, de már a legjobb ötbe esélye sem lett volna bekerülni a Touron.

LeMond már korábban is a kétkedők között volt, amikor Armstrong rákbetegségéből felépülve harmadik Tourját nyerte 2001-ben, ezt mondta:  „Ha Lance tiszta, akkor ez a legnagyszerűbb visszatérés a sportban, ha nem, akkor a valaha volt legnagyobb csalás."

LeMond szerint Armstrong őt is megpróbálta bemocskolni, úgy tudja, 300 ezer dollárt ajánlottak egykori csapattársának, hogy azt mondja, LeMond is használt tiltott teljesítményfokozókat.