Kockakövek és egyetlen egyéni időfutam a 2014-es Touron

2013.10.23. 20:20

A francia ASO cég Párizsban mutatta be a 101. Tour de France útvonalát, melyben 5 hegyi befutó, mindössze egyetlen időfutam és kilenc kockaköves szektor is szerepel. A velo.hu írása.

A mezőny július 5-én, az angliai Yorkshire-ból rajtol, majd tölt el további két napot a szigetországban. Az észak-franciaországi és a Párizs-Roubaix klasszikusról megismert pavék (kockaköves utak) után az Alpok következik, majd a harmadik hétre jutnak el a Pireneusokba. Érdekesség, hogy a verseny 2014-es útvonala az ország nyugati partvidékét egyáltalán nem érinti, 3656 km megtétele után július 27-én érkezik a párizsi befutóhoz.

Szeles nyitány és kockakövek az első héten

A Tour az első három napban Anglia szeles útjain kanyarog, a bringások összesen 548 km-t tesznek meg a szigetországban. Az első napon Leedsből indulva a fürdőváros, Harrogate lesz a célpont, másnap pedig York és Sheffield között tekernek közel 200 kilométert. A harmadik szakasz a Cambridge egyetemtől rajtol és Londonba érkezik, ahol utoljára 2007-ben vendégeskedett a Tour. Anglia után Észak-Franciaországba érkeznek meg. A negyedik szakasz is első világháborús célpontokra emlékezik, Le Touqet légibázis volt, amit a La Manche átrepülésének kezdetekor használtak, míg Lille az északi régió fővárosának tekinthető.

Az ötödik naponYpres ismét katonai emlékeket őriz, és ezen a napon a legendás Arenberg erdőnél lesz a befutó. A 156 km-es táv során kilenc kockaköves szektort is érint a peloton, összesen 15.4 km-t rázkódhatnak majd a kockaköveken. Utoljára 2010-ben járt erre a Tour, akkor Thor Hushovd győzött, de több összetett menő is feladni kényszerült a viadalt, vagy bukás miatt jelentős hátrányba került. A zaklatott első hétnek ez lesz a legnehezebb etapja.

A következő két napban a francia pezsgő vidékén kanyarog a karaván, sík napokkal jutnak el az első hét végéhez.

Vogézek és hegyi befutók a második héten

A Vogéz-hegységben töltenek el két nehezebb napot a versenyzők, a kilencedik szakaszon a befutó előtt megmásszák a helyiek által lehetetlennek becézett hegyet is. A Col de Grosse-Pierre mindössze 1.2 km hosszú, de átlagban 11%-os, viszont rendkívül keskeny út vezet fel rá, így komolyabb szelekciót is okozhat.

Július 14-én, a franciák nemzeti napján lesz a Tour első hegyi befutója, hét kategorizált emelkedő után a La Planche des Belles Filles-en. Ez az emelkedő 2012-ben is szerepelt a verseny útvonalában, akkor éppen Chris Froome győzött itt. Július 15-én jön az első pihenőnap, melyet Besanconban töltenek el a bringások. Ezután két, a szökevényeknek kedvező könnyebb nap jön, majd megérkezik a peloton az Alpokhoz, ahol ezúttal csak két szakasz lesz.

A 13. etap végén Chamrousse-ban érkeznek a hegytetőre egy 18 km-es mászás után, majd másnap egy új emelkedő debütál a befutóként. Ezen a napon megmásszák a Col d' Izoardot is, mely egyben a jövő évi Tour legmagasabb pontja lesz a maga 2360 méterével, majd ezután jön az új hegy, a síparadicsomként ismert Risoul-ban.

Az Alpe d' Huez és a Mount Ventoux jövőre kimaradnak az útvonalból, a 15. etap pedig megint a sprintereknek kedvezhet, mielőtt a második pihenőnap jönne Carcassonban.

A 16. szakaszon megmásszák a szuper-meredek Port de Balès emelkedőt, mielőtt lezúdulnak Bàgneres-de-Luchon városába, ahol az elmúlt két alkalommal a helyi hős, Thomas Voeckler tudott győzni.

A másnapi táv ugyan csak 125 km, de mászás ebben is bőven lesz, illetve a Tour negyedik hegyi befutója is érkezik, ezúttal a Pla d' Adet tetején. Egy rövid spanyolországi kitérő után a versenyzők átkelnek a Cols du Portillon, Peyresourde- és Val-Louron-Azet hágókon, így ez a szakasz is sorsdöntő lehet.

Az utolsó hegyi befutó viszonylag korán, négy nappal a verseny vége előtt lesz. Július 24-én a Pireneusok lábától, Pau-ból indulnak a Hautacam hegyi befutójához, a 145 km-es távon több, mint 40 km lesz a hegymenet, és átkelnek a legendás Tourmalet-hágón is. Másnap ismét 200 km fölötti táv jön, de ez a nap a sprintereknek kedvezhet, az összetett menői pedig készülhetnek fejben és testben is a sorsdöntő időfutamra, melyet az utolsó előtti napra tartogatnak a szervezők.

Július 26-án, Bergerac és Périgueux között 50 km-es egyenkéntire kerül sor, mellyel Miguel Indurain egykori nagy győzelméről emlékeznek meg, amikor a bergereaci időfutamon nyerte meg a Tour-t. A táv akkor 64 km volt, amit a spanyol bringás 50 km/h fölötti átlaggal teljesített. Az összetett végelszámolásában esélyes versenyzők ezen a napon változtathatnak utoljára a verseny állásán.

Július 27-én, hagyományos módon Párizsban zárul a Tour, ahol a tavalyról megismert körpályán versengenek a sprinterek az utolsó etapgyőzelemért.

Szakaszok:

Július 5., Etap 1: Leeds - Harrogate, 191km
Július 6., Etap 2: York - Sheffield, 198km
Július 7., Etap 3: Cambridge - London, 159km
Július 8., Etap 4: Le Touquet Paris-Plage - Lille, 164km
Július 9., Etap 5: Ypres - Arenberg, Porte du Hainaut, 156km
Július 10., Etap 6: Arras - Reims, 194km
Július 11., Etap 7: Epernay - Nancy, 233km
Július 12., Etap 8: Tomblaine - Gérardmer, 161km
Július 13., Etap 9: Gérardmer - Mulhouse, 166km
Július 14., Etap 10: Mulhouse - La Planche des Belles Filles, 161km
Július 15., Pihenőnap: Besançon
Július 16., Etap 11: Besançon - Oyonnax, 186km
Július 17., Etap 12: Bourg-en-Bresse - Saint-Étienne, 183km
Július 18., Etap 13: Saint-Étienne - Chamrousse, 200km
Július 19., Etap 14: Grenoble - Risoul, 177km
Július 20., Etap 15: Tallard - Nîmes, 222km
Július 21., Pihenőnap: Carcassonne
Július 22., Etap 16: Carcassonne - Bagnères-de-Luchon, 237km
Július 23., Etap 17: Saint-Gaudens - Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet, 125km
Július 24., Etap 18: Pau - Hautacam, 145km
Július 25., Etap 19: Maubourguet Val d'Adour - Bergerac, 208km
Július 26., Etap 20: Bergerac - Périgueux (egyéni időfutam), 54km
Július 27., Etap 21: Evry - Paris Champs-Élysées, 136km