Mint a morfin, de mégsem dopping

2013.10.23. 08:13

Egyre több jel utal arra, hogy a profi országúti kerékpárosok nagy része gyógyszerfüggő, egy morfinhoz hasonló vegyületet használnak, hogy bírják a fájdalmat. Az ópiumhoz is hasonlító tramadol egyelőre még nem doppinglistás, de hamarosan felkerülhet a tiltott szerek közé.

A tramadol morfinszerű vegyület, annak erős kábítóhatása nélkül, a fájdalmat azonban kiválóan csillapítja. Sőt, a cyclingnews.com-nak nyilatkozó egyik orvos szerint megfelelően adagolva a tramadol olyan hatást tud kiváltani, mint az amfetaminok. Csakhogy azok már régóta doppinglistásak, stimulánsnak számítanak. Hihetetlenül ki tudják tolni a sportolók fájdalomküszöbét, szinte egyáltalán nem érzik magukat fáradtnak a hosszú, nagy terhelések közben sem. Az agyat becsapva, nem reagálva a szervezetük jelzéseire azonban akár a halálba is hajthatják magukat.

Egy, a 2000-es évek nagy részét végigversenyző profi kerékpáros úgy nyilatkozott, hogy a tramadolt legtöbbször gyulladások és sérülések miatt vették be. Leginkább a többnapos vagy háromhetes körversenyeken használják, egy-két nehezebb napot a gyógyszerrel vészelnek át, hogy aztán lehetőség szerint egy könnyű, sík szakaszon már tramadol nélkül regenerálódjon a szerveztük.

A használatról Taylor Phinney is beszámolt, sok versenyzőnél gyakorlat, hogy koffein- és tramadoltablettákat porít a kulacsában lévő folyadékba. Az amerikai versenyző szerint azonban pont ez a koktél okoz rengeteg balesetet a versenyek végén: a fájdalomcsillapító mellékhatásai között ott van a szédülés és koordinációs zavar is.

Dopping nélkül a kíméletlen szezont?

Miközben mindenki a kerékpársport megtisztulásáról beszél, a 2012-es világbajnok Philippe Gilbert szerint a versenynaptár már olyan durva, hogy lehetetlen helyzetekbe kényszerítik a bringásokat, egyszerűen kifacsarja őket a szezon. Nem volna meglepő, ha egyszerűen a túlélés miatt használnának sokan tiltott szereket. A belga példaként hozta, hogy 50 fokban és hóviharban is versenyzett, olyan viszonyok között, amikor már a szurkolóknak is azt tanácsolták, ne nézzék meg őket a helyszínen. Szerinte túl hosszúak és egyre keményebbek a versenyek, amit az is tetéz, hogy a transzferek is csak órákig tartanak, így a kerékpárosoknak nincs túl sok idejük regenerálódni két szakasz között.

A tramadol ráadásul ugyanúgy függőséget alakíthat ki, mint a morfin vagy az ópium. A Hiteles Kerékpáros Mozgalom (MPCC) ezért és az előbb említett hatásai miatt is fel akarja vetetni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hivatalos tiltólistájára.

A szer jelenleg csak a WADA monitoring programjában szerepel. A versenyeken levett mintákban kutatnak utána, de egyelőre nem jár eltiltás a használatáért. A WADA jelentése szerint jelentős azoknak a mintáknak a száma, ahol tramadol nyomaira bukkantak.