Aki vall a doppingról, büntetlenséget kaphat

2013.11.15. 10:24

Büntetlenséget kaphatnának a doppingról valló aktív kerékpárosok a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) javaslata szerint. John Fahey, a WADA és Brian Cookson, az UCI elnöke Johannesburgban, a WADA világkongresszusán találkozott egymással, és ott egyeztettek a sportág megtisztításáról.

Kiemelték, hogy az örökös eltiltást kapott és hét Tour de France-elsőségétől megfosztott amerikai Lance Armstrongra nem vonatkozna a javaslat, hiszen ő már befejezte pályafutását. Fahey megjegyezte, minden esetben külön-külön vizsgálnák meg, hogy kinek adnának mentelmi jogot.

A szeptemberben megválasztott Cookson kampányának része volt, hogy igyekszik mindent átláthatóvá tenni, és feltárni az UCI múltját is, hogy 2014-re egy korábbinál hatékonyabb szervezetet vezethessen. A korábbi két UCI-elnököt, Pat McQuaidet és Hein Verbruggent korrupcióval vádolják, és a gyanú szerint közük lehetett Armstrong doppingcsalásához. Az amerikai bringás úgy tudott tiltott szerekkel élni több mint egy évtizeden keresztül, hogy hivatalosan nem akadt fenn az ellenőrzésen.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint az életre szóló eltiltással büntetett Armstrong már elkésett azzal, hogy teljes őszinteséggel és részletességgel valljon doppingos múltjáról. Armstrong még hétfőn azt nyilatkozta, szeretné lezárni a múltját, és továbblépni az életében, amely "nagyon keményen" megváltozott januári vallomása óta. Kiemelte: fair tárgyaláson részt venne, mindent elmondana, de annyit kér, hogy egyenlő elbírálás alá essen azokkal, akik már korábban elismerték bűnösségüket.