Doppinggal bukott a háromszoros világbajnok kerékpáros

2013.12.18. 18:48

Azonnali hatállyal felfüggesztette szerdán az egyéni időfutamban háromszoros világbajnok Michael Rogers versenyzői engedélyét a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI). Az UCI közlése szerint klenbuterolt mutattak ki az ausztrál bringás október 20-án, egy japán versenyen adott mintájában.

A 33 éves Rogers 2003 és 2005 között sorozatban háromszor nyert aranyérmet az országúti világbajnokság időfutam versenyében, továbbá 2012-ben csapattársként segítette a Tour de France megnyeréséhez a brit Bradley Wigginst, idén pedig már a kétszeres Tour-bajnok spanyol Alberto Contadort támogatta.

Contadort korábban szintén klenbuterol használata miatt tiltották el. Rogersnek  a Japan Cup volt az utolsó versenye a szezonban, most azt valószínűsítik, hogy előtte, a kínai Tour of Beijing ideje alatt fogyasztott szennyezett húst, és abból kerülhetett szervezetébe a tiltott szer. Erre már korábban többen is hivatkoztak, és a kínai állattenyésztésben valóban elterjedt a klenbuterol használata. Ha Rogers bizonyítani tudja állításait, enyhe büntetéssel megúszhatja.