62 éves bringás: Nem kell nekem B próba

2014.01.03. 11:41

Az Egyesült Államokban egy 62 éves kerékpáros bukott meg doppingellenőrzésen. David LeDuc EPO-t, tesztoszteront és amfetamint is szedett, hiába.

LeDuc még szeptemberben, a veterán kerékpárosok országos bajnokságán bukott meg az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) ellenőrzésén, de csak most hozták nyilvánosságra az ügyét. A bringás nem tagadott semmit, de állítja, tudatosan, teljesítményfokozás céljából csak az EPO-t szedte.

„Mondtam nekik, ne is pazarolják az idejüket a B próbára, mert bűnös vagyok. Erre azt mondták, rendben, ha nem harcolok, akkor a kétéves minimumbüntetést kapom."

LeDuc jól ismert alakja a kerékpározásnak, 50 évesen a korosztályában világbajnok is volt. Az idősödés teljesítményére is kihatott, de nem tudott beletörődni a természetes visszaesésbe, ezért nyúlt az EPO-hoz.

Az, hogy tesztoszteront és amfetamint is kimutattak nála, kissé váratlanul érte, de kiderült, hogy azok az orvosai által felírt gyógyszerekből jutottak szervezetébe.

A korosodással a tesztoszteron termelődése is csökken a szervezetben, ez növeli a regenerálódási időt, és természetesen hanyatlik vele együtt a robbanékonyság és az erő is. Ezt ellensúlyozandó az amerikai orvosok egyre többször írnak fel tesztoszterontartalmú gyógyszereket, de egyáltalán nem a sportolókra koncentrálva.

„Ironikus ez az egész, mert a szerek nem segítettek, életem legrosszabb eredményét értem el" – mondta LeDuc, aki kategóriájában a hetedik lett.

A bringás nem tört meg nagyon, már a visszatérését tervezi, még 65 éves sem lesz, mikor újra versenyezhet. „Gumiszobába kellene zárni, ha nem kerékpározhatok" – adott magyarázatot.