A dagonyázás után jöhetett a kormánycsók

2014.02.02. 19:37 Módosítva: 2015.05.06. 01:30

Talán nem is volt olyan versenyző, aki nem esett el a hoogerheidei sárban, de ezek a kisebb bukások is nagy szerepet játszottak abban, hogy óriási verseny alakuljon ki két korábbi kétszeres világbajnok között. A harmadik ciklokrossz (terepkerékpár) világbajnoki győzelem végül a cseh Zdenek Stybarnak lett meg.

A cseh Stybar 2010-ben és 2011-ben nyert korábban világbajnokságot, aztán úgy döntött, hogy inkább az országúti szakágban folytatja karrierjét. A nagy áttörés az előző szezonban sikerült is neki, megnyerte az Eneco Tour összetettjét, és a Vuelta a Espanán is behúzott egy szakaszt. Felkészülésként télen most is lenyomott pár ciklokrossz versenyt, de az utolsó pillanatig lebegtette azt, hogy elindul-e a hollandiai vb-n. Az edzésen mutatott teljesítménye meggyőzte, érdemes felvennie a harcot a világbajnoki címvédő Sven Nysszel.

A belga a ciklokrossz legendája, 15 éve van az élvonalban, amit lehet már megnyert, nem véletlenül hívják Eddy Merckxre emlékeztetően Baal kannibáljának. Nysnek idén egy világkupa-győzelem sem jött össze, de egyre jobb formába került, a belga versenyeken, – amelyek világkupa erősségűek, – már dominált, és ő is egy erős edzőtáborozás után érkezett Hollandiába. Azt mondta, ennél jobban lehetetlen felkészülni.

Nys első számú riválisának Francis Mourey-t tartotta, és a rajt után ezt igazolni is próbálta a francia. Ahogy a tavalyi vb-n, most is nagyon bekezdett a nyolckörös versenyen, hamar öt-hat másodperces előnybe került. Mögötte kisebb üldözőcsoport alakult ki, belgák, hollandok és Stybar próbálkozott felzárkózni. A hoogerheidei pálya elég keményre sikerült, nem elég, hogy eleve elég meredek kaptatók kerültek bele, a több napos esőzések miatt mély sárban is kellett tekerni a versenyezőknek. A sár sok bringáson kifogott, egyszerűen lestoppolta őket, így többen egyszerűen eldőltek a hirtelen nullára váltó sebesség miatt. A sár azt is megmutatta, hogy sokszor érmesebb a bringát válra véve futni, mint tekerni.

Az első kör végére Mourey lendülete elfogyott, Stybar állt az élre, tempóját csak Nys és két holland, Lars van der Haar és Thijs van Amerongen bírta. De lassan utóbbiak is leszakadtak, három kör után már nyilvánvaló volt, a két korábbi világbajnok között dől el a verseny. Stybar többször próbálta átadni a vezetést, hogy Nysszel összedolgozva még nagyobb előnyük legyen, de belga takarékoskodott az erejével maradt a szélárnyékban.

A hatodik körben azonban már nemcsak élre árt, de meg is próbálta leszakítani Stybart, a saras részeken egyértelműen jobb volt a csehnél. Stybar azonban még össze tudta szedni magát, és már darabosan mozogva, de utolérte ellenfelét. A hetedik körben aztán már ő próbálkozott, – hogy gyorsabb legyen, kerékpár cserélt, nem mert támadni sárral borított kerékkel, de így tett Nys is – , és pár másodperces előnyt szerzett. Egy kanyarban azonban kisodródott, el is bukott. Nys gyorsan reagált, azonnal iramot váltott. A ciklokrossz legalább annyira technikai szám is, mint fizikai, így ha valaki hibázik, kíméletlenül megfizet érte. Itt teljesen fairnek számít, ha ilyen hibákból próbál meg valaki élni. 

Stybar harmadik ciklokrossz-vb-jét nyerte

Nys előnye nem tartott sokáig, egy saras visszafordító kanyart nem tudott jól bevenni, ő is elesett, így Stybar újra ott volt a nyakán. A cseh aztán két mesterséges emelkedőre tett fel mindent, a pallón nem hibázhatott, nem kellett a sárra figyelni, és elment Nys mellett. A belga nem adta fel, üldözte, amíg tudta. Volt is esélye rá, hogy feldolgozza magát, Stybar a saras részeken elbizonytalanodott, nagyon lelassult, míg Nys remek tempóval és technikával vette a kanyarokat. Az utolsó dagonyás részen azonban már nagyot hibázott, hátsó kereke kisodródott alóla, futnia kellett, így esélytelenné vált. Stybar a kormányát csókolgatva, 12 másodperces előnnyel nyerte meg harmadik világbajnokságát.

Vos újra nyert

Szombaton két futamot rendeztek a ciklokrossz-világbajnokságon. A junior fiúk versenyét a belga Thijs Aerts nyerte, míg a női elit kategóriában Marianne Vos bizonyult a legjobbnak, írja a velo.hu.

A nőknél Marianne Vos megvédte címét. A hollandok klasszisa hazai pályán nem bízta a véletlenre a versenyt, és már az első körben állva hagyta a mezőnyt. A világkupa győztese, Katie Compton egy cseh versenyzővel akadt össze a verseny elején, és bár komoly erőfeszítések árán még a 3. helyig felkapaszkodott, de ezután fokozatosan csúszott vissza.

A hibátlan versenyzést bemutató Vos a táv felénél már félperces előnnyel vezetett az üldözői előtt, akik közül a második helyet Eva Lechner (Olaszország) szerezte meg. A harmadik pedig a brit Helen Wyman lett. Mindkét versenyző számára kiemelkedő eredmény a világbajnoki érem.

A szombati program délelőtt a junior fiúk versenyével kezdődött, ahol a belgák domináltak, és végül Thijs Aerts ünnepelhetett győzelmet. A verseny elején egy bukásban több előzetesen esélyesnek tartott versenyző, köztük a cseh Adam Toupalik is fennakadt. A mezőny kettészakadt, és ezután az élen a belgák sora kézben tartotta az irányítást. A harmadik körre Yannick Peeters, Jelle Schuermans és Thijs Aerts mellett egyedül a holland Joris Nieuwenhuis maradt állva az élen. Az utolsó körre fordulva Nieuwenhuis kerékpárt cserélt, és ekkor Peeters próbált ellépni. Nem járt sikerrel, nem úgy, mint a pálya emelkedőjén Aerts. Belga versenyző 2007 óta nem nyert junior kategóriában világbajnoki címet. A második Peeters, a harmadik Schuermans lett.

A helyszínen járva a helyszínről elmondható, hogy a rendezés kiváló. Amikor Vos-t, vagy a mindössze 17 éves De Jongh-ot bemutatták a közönségnek (aki egyébként 8. lett) akkor dübörgött a padló. A fanatikus holland és belga szurkolók extázisban szurkolták végig a futamokat. A közönség érezhetően régóta a ciklokrossz szakág követője, fantasztikus hangulatban még az utolsó holland is a kordonverés közepette haladt át a célvonalon.