Nézők közé katapultált a bringa a bukásnál

2014.02.28. 20:03

Óriásit bukott a pályakerékpáros-világbajnokságon Matthew Glaetzer, de megúszta komolyabb sérülések nélkül.

Glaetzer a kolumbiai Caliban zajló világbajnokság keirin versenyszámában elődöntőzött. Az ausztrál jól helyezkedett, az első háromban kellett volna végeznie, hogy elérje a döntőt, de éppen mikor megindultak a hajrára, ütközött a maláj Azizulhasni Awanggal.

A nézők közé katapultált a bringa

A pályaversenyzők ekkor már hatvan körüli tempóban mehettek, így ez a ütközés elég volt ahhoz, hogy Glaetzer alól kilőjön a bringája, és pár fordulás után a nézők közé katapultáljon. A versenyző a földre került, közel 50 métert csúszott a fapályán. A videó alapján egész jól kijött az esésből, de kisebb horzsolásai és vágásai miatt fel kellett adnia a versenyt. A balesetet okozó Awangot később kizárták.

A számot az a francia Francois Pervis nyerte, aki decemberben világcsúcsot állított fel egy kilométeren.

A világbajnokság 2. napjának beszámolója a velo.hu-tól.

Női 500 méteres időfutam

A női 500 méteres időfutam végletekig kiélezett csatát hozott Anna Meares és Miriam Welte között. A 16 fős mezőnyből a szám olimpiai és világbajnok klasszisa Maeres 11. induló volt és a papírformának megfelelően nagy fölénnyel utasított maga mögé mindenkit. Utolsó előttiként érkezett Welte, aki a nyitó napon a csapat sprintben nyert egy aranyérmet Caliban. Welte végül minimális különbséggel előzte meg az ausztrált és ezzel az első helyen végzett

1. Miriam Welte (Németország) 0:00:33.451

2. Anna Meares (Ausztrália) 0:00:33.548

3. Vojnova Anasztaszija (Oroszország) 0:00:33.789

Férfi scratch

A férfi Scratch versenyben orosz aranyérem született Ivan Kovaljev révén. 2002 óta orosz versenyző még csak dobogóra sem tudott állni ebben a számban. Az utolsó körökben a címvédő ír Martyn Irvine szakadt el a mezőnytől és körelőnyt alakított ki, de ezt már Kovaljev és a hongkongi King Lok Csung is megtette előtte. A végső sprintben Kovaljev kiválóan helyezkedve szerezte meg az első helyet.

1. Ivan Kovaljev (Oroszország)

2. Martyn Irvine (Írország)

3. King Lok Csung (Hongkong)

Férfi egyéni üldözőverseny

A férfiak egyéni üldözőversenye ausztrál sikert hozott. Az első napon csapatban aranyérmes Alexander Edmondson egyéniben sem talált legyőzőre. Edmonson ellenfele a döntőben a svájci Stefan Küng volt, aki már az elmúlt két évben is megközelítette a legjobbakat. Két bronzérmmel zárta az elmúlt két év világbajnokságait. Edmondson két tizedmásodperccel verte riválisát. A bronzéremért az új-zélandi Marc Ryan és az ír Ryan Mullen csatázott. Itt végül 6 tizedmásodperc döntött az új-zélandi javára, aki első érmét szerezte világversenyen egyéniben. Korábban csapatban Pekingben és Londonban is a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

1. Alexander Edmondson (Ausztrália) 0:04:22.582

2. Stefan Kueng (Svájc) 0:04:22.995

3. Marc Ryan (Új-Zéland) 0:04:22.895

Férfi keirin

A férfi keirin versenyben a franciák rutinos klasszisa Francois Pervis bizonyult a legjobbnak. Laurent Gane 2003-as sikere óta először avattak francia bajnokot ebben a számban, méghozzá nem akármilyen körülmények között. A döntőben a hazai közönség által támogatott és szinte extázisban versenyző Fabián Puertát előzte meg, míg a harmadik helyen a holland Matthijs Buchli végzett.

1. Francois Pervis (Franciaország)

2. Fabian Hernando Puerta Zapata (Kolumbia)

3. Matthijs Buchli (Hollandia)

Női csapat üldözőverseny

Megszerezte első aranyérmét a világbajnokságon Nagy-Britannia is. A női csapat üldözőversenyben a világrekordot tartó gárda Laura Trott, Katie Archibald, Elinor Barker és Joanna Rowsell összeállításban ért fel a csúcsra. A döntőben sokáig az esélytelenebbnek tartott Kanada vezetett. Az utolsó 750 métert azonban uralták a britek.

1. Nagy-Britannia 0:04:23.407

(Laura Trott, Katie Archibald, Elinor Barker, Joanna Rowsell)

2. Kanada 0:04:24.696

(Laura Brown, Jasmin Glaesser, Allison Beveridge, Stephanie Roorda)

3. Ausztrália

(Annette Edmondson, Amy Cure, Melissa Hoskins, Isabella King)