Pályakerékpár-vb: Pervis az 1 kilométer királya

2014.03.01. 17:23

A pályakerékpár világbajnokság harmadik napján már duplázók is voltak. A francia Francois Pervis és az ausztrál Joanna Roswell is már második aranyérmét nyerte. A velo.hu cikke.

A decemberben világcsúcsot hajtó François Pervis második aranyérmét szerezte Caliban, amikor a férfi 1 kilométeres időfutamban 59.385-ös idővel pályacsúcsot futott. A rutinos francia a győzelmet a német Joachim Eilers előtt szerezte meg, aki elsőként ment 1 perc alá a mezőnyből ezen a világbajnokságon. A harmadik az új-zélandi Simon Van Velthooven lett. A helyi közönség nagy érdeklődéssel várta Fabian Puerta szereplését, miután egy nappal korábban keirin versenyben dobogóra állhatott. A kolumbiai ezúttal a hatodik helyen zárt.

1. Francois Pervis (Franciaország) 59.385

2.Joachim Eilers (Németország) 59.984

3.Simon Van Velthooven (Új-Zéland) 1:00.518

A női üldözőversenyben Joanna Rowsell a szám világcsúcstartóját és ötszörös világbajnokát Sarah Hammert legyőzve szerezte meg a győzelmet. Rowsell második aranyérmét ünnepelhette a világbajnokságon, miután a győztes csapatnak is tagja volt. A bronzérmes az ausztrál Amy Cure lett.

1. Joanna Rowsell (Nagy-Britannia) 3:30.318

2.Sarah Hammer (USA) 3:31.535

3. Amy Cure (Ausztrália) 3:36.174

A férfiak 40 kilométeres pontversenyében Edwin Avila révén kolumbiai siker született. 2011-ben Avila már felért a csúcsra ebben a számban, így nem meglepetés, hogy szinte megtelt a velodrom. A kolumbiai közönség szép eredményben reménykedett és szinte extázisban szurkolta végig a 160 kört. Már a verseny elején megindultak az akciók. Először a spanyol Eloy Teruel és az új-zélandi Thomas Scully szerzett körelőnyt, majd megtette ezt Avila is. Az utolsó körökbe úgy érkeztek, hogy Avilának elég volt tartania a lépést Scully-val. Az új-zélandi a második helyért ugyan lehajrázta, de ez csak 1 ponttal ért többet, így nem tudta megelőzni a hazai kedvencet.

1. Edwin Vanegas Avila (Kolumbia) 70 pont

2. Thomas Scully (Új-Zéland) 66

3. Eloy Teruel Rovira (Spanyolország) 58

A döntők mellett lezajlottak a női sprint selejtezői és kialakult az elődöntők párosítása. Két kínai versenyző jutott a legjobb négy közé. Az egyik ágon Csün-hon Lin és Kristina Vogel csatázik, míg a másik ágon Jessica Varnish és Tianshi Csong méri össze az erejét. Férfi Omniumban három szám zajlott le a harmadik napon. Itt az összetettben Thomas Boudat vezet.