Terpstra nyerte az eddigi leggyorsabb Paris-Roubaix-t

2014.04.13. 18:14

A holland Niki Terpstra egy bátor, utolsó kilométerekre időzített szökéssel nyerte meg az Észak Poklának is nevezett Paris–Robaix kerékpárversenyt. A velo.hu cikke.

A világ legnehezebb egynaposának tartott Párizs–Roubaix-kerékpárversenyen régen volt arra példa, hogy 8 km-rel a cél előtt még több, mint 10 versenyző legyen játékban a győzelemért, egy hihetetlenül taktikus, a nagy nevektől is sok egyéni akciót tartalmazó 250 km és több, mint 50 km kockaköves rázató után.

Az Omega csapata egy tökéletes nap végén, a múlt vasárnapi Flandriai körversenytől eltérően, még három versenyzőt tudhatott a fináléra az élbolyban. Az ötödik Roubaix-győzelmére ácsingózó Tom Boonen, aki csapatkapitányként szenzációsan bátran versenyzett és már 70 km-rel a cél előtt is támadott, mégis engedte, hogy holland csapattársa, Niki Terpstra hajtsa végre a döntő akciót. 5 km-rel a cél előtt indult meg Terpstra, miközben az üldözőbolyban Cancellara, Vanmarcke, Sagan, Wiggins, Thomas, Langeveld és Degenkolb sem indultak utána. Megfejthetetlen, hogy a szupesztárok meg sem próbálták utolérni ezt az akciót.

Terpstra 22 másodperc előnnyel fordult a roubaix-i velodromba és innen már biztosra vehettük, hogy ezt a győzelmet nem lehet elvenni tőle. A nyurga termetű holland a Párizs-Roubaix történelmének leggyorsabb versenyét nyerte, közel 46 km/h-ás átlagot hajtott a 260 km-en.

A dobogós helyekért tizen sprinteltek, ahol a német John Degenkolb (Giant-Shimano) és a Roubaix már háromszoros győztese, Fabian Cancellara (Trek) állhattak még dobogóra.

Az Omega csapatfőnökének, Patrick Lefeverenek zsenialitását mutatja, hogy 19-szer irányított csapatot ezen a viadalon, melyből tizenegyszer az ő embere állt a dobogó legfelső fokára.

Eredmények:

1. Niki Terpstra (Ned) Omega Pharma Quick Step 6:09:01
2. John Degenkolb (Ger) Team Giant-Shimano +20 mp
3. Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing +20 mp
4. Sep Vanmarcke (Bel) Belkin Pro Cycling +20 mp
5. Zdenek Stybar (Cze) Omega Pharma Quick Step +20 mp
6. Peter Sagan (Svk) Cannondale +20 mp
7. Geraint Thomas (GBr) Team Sky +20 mp
8. Sebastian Langeveld (Ned) Garmin Sharp +20 mp
9. Bradley Wiggins (GBr) Team Sky +20 mp
10. Tom Boonen (Bel) Omega Pharma Quick Step +20 mp