Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Gilbert harmadszor nyert az Amstel Gold Race-en

2014.04.20. 18:56

A pályafutása során harmadszor nyerte Philippe Gilbert (BMC) az Amstel Gold Race-t. Az idei első ardenneki klasszikuson a döntés a legendás Cauberg utolsó mászására maradt, melynek lábához egy 50-60 fős mezőny együtt érkezett. Samuel Sanchez rántotta meg a sort az emelkedő elején, majd Gilbert ott robbantott, ahol két korábbi győzelme alkalmával is lerázta magáról riválisait. A Gerrans, Valverde, Kwiatkowski hármas nem tudta átvenni a ritmusváltást. A BMC sztárja jelentős előnnyel ért fel a Caubergre, melyet a célig vezető 1800 méteren gond nélkül megőrzött. Az utolsó pár száz méteren Gilbert már a kamera felé fordulva ünnepelhetett. A második Jelle Vanendert (Lotto Belisol) lett, míg a harmadik helyért Gerrans lehajrázta a kiengedő Valverdét. A velo.hu cikke.

Borult, de száraz idő fogadta a mezőnyt húsvét vasárnapján az Amstel Gold Race rajtjánál. A kockakövek után a rövid, de meredek emelkedők kerültek előtérbe Hollandia szűk útjain. A versenyzőkre összesen 34 kaptató várt. A nap elején Alekszej Lucsenko (Asztana), Matej Mohoric (Cannondale), Pim Ligthart (Lotto Belisol), Manuel Belletti (Androni Venezuela), Pirmin Lang (IAM Cycling), Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen), James Vanlandschoot (Wanty Gobert Groupe) és Nicola Boem (Bardiani CSF) lépett el a mezőnytől, akikhez nem sokkal később Rory Sutherland (Tinkoff-Saxo) és Christophe Riblon (Ag2r-La Mondiale) is felzárkózott.

A 10 fős szökés óriási iramot diktált, a második óra végén az előnyük a 15 percet közelítette. A főmezőnyben eközben hatalmas bukás borzolta a kedélyeket, melynek következtében Joaquin Rodriguez (Katyusa) feladni kényszerült a versenyt, de hasonlóan járt Nicki Sorensen (Tinkoff-Saxo), Andy Schleck (Trek) és Dan Martin (Garmin-Sharp) is. A szökevények által kialakított nagy különbségre a BMC, Movistar, Orica-GreenEdge hármas reagált. A 10 fős szökés előnye a 88 km-rel a cél előtt 7 perc körüli volt, mely 20 km-rel később már 4 perc alá csökkent.

40 km volt hátra, amikor a mezőny megkezdte a Kruisberg mászását, mely hagyományosan az a pont, ahol már a favoritok számára is megkezdődik a verseny. A szökevények folyamatosan fogyatkozó csoportjából itt csak Boem, Van Hecke és Riblon maradt az élen. A főmezőnyből pedig Voeckler váltott ritmust, akihez Zdenek Stybar (QuickStep), Jakob Fuglsang (Astana), Pieter Weening (Orica-GreenEdge), Tim Wellens (Lotto Belisol) és az egész tavaszt végighajtó Greg Van Avermaet (BMC) zárkózott fel.

Az üldözőboly igazán nagy előnyt nem tudott kialakítani, de egyre közelebb került a szökésből állva maradt a Riblon-Van Hecke kettőshöz. A Cuberg utolsó előtti mászásánál 20 km-rel a cél előtt 1 perc 32 másodperc volt a szökevények előnye az üldözőboly előtt, míg mögöttük a főmezőny további része 10 másodpercre érkezett. Riblonék ereje látványosan fogyott, miközben az üldözők közül Fuglsang és Van Avermaet tartott ki. Az utolsó előtti emelkedőn a Bemelerbergen össze is zártak ők négyen, de mögöttük Dani Moreno már húzta magával a főmezőnyt.

A Cauberg utolsó mászásáig vezető 6 km-en az Orica GreenEdge négy emberrel diktált tempót, míg mögöttük a BMC piros mezei villantak. A legendás kaptatóra fordulva minden nyitott volt. Samuel Sanchez (BMC) váltott ritmust, amivel meghozta az első szelekciót. Gerrans, Valverde és Kwiatkowski jött a nyomában. Gilbert a negyedik helyen szépen kivárt, majd a Cauberg egyik legmeredekebb pontján kilőtt riválisai mögül. Méterről méterre nőtt a belga előnye. A Caubergre felérve magabiztosan vezetett. Mögötte nem alakult ki egy ütőképes üldözőboly, így Gerrans, Valverde és Kwiatkowski győzelmi esélyei is elszálltak. A tanácstalanságot kihasználva Jelle Vanendert (Lotto Belisol) futott be a második helyre, míg Gerrans ismét dobogóra állhatott.

Végeredmény

1. Philippe Gilbert (Belgium) BMC Racing Team                

2. Jelle Vanendert (Belgium) Lotto Belisol               

3. Simon Gerrans (Ausztrália) Orica Greenedge                   

4 .Alejandro Valverde Belmonte (Spanyolország) Movistar Team               

5. Michal Kwiatkowski (Lengyelország) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team                   

6. Simon Geschke (Németország) Team Giant-Shimano                  

7. Bauke Mollema (Hollandia) Belkin Pro Cycling Team                 

8. Enrico Gasparotto (Olaszország) Asztana Pro Team                    

9. Daniel Moreno Fernandez (Spanyolország) Team Katyusa                      

10. Jukija Arasiro (Japán) Team Europcar