Gerrans nyerte a 100. Liege-Bastogne-Liege egynapost

2014.04.27. 18:43

Simon Gerrans sikerét hozta a 100. Liège-Bastogne-Liège. Gerrans az utolsó 100 méteren a hajrában Alejandro Valverde (Movistar) és Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quickstep) előtt szerezte meg a győzelmet. A címvédő Dan Martin az utolsó kanyarban bukott. A velo.hu cikke.
 

   

Már a rajt előtt két nagy névvel megfogyatkozott a peloton. Nem állt rajthoz Chris Froome (Sky) és Carlos Betancur (Ag2R) sem. Nélkülük is bombaerős mezőnnyel rajtolt el a 100. kiírás, mely során 262,9km és 10 kategorizált emelkedő várt a versenyzőkre. Nem sokat kellett várni és 12 km megtétele után már kialakult a napot meghatározó szökés, melyben Pirmin Lang (IAM Cycling), Michel Koch (Cannondale), Jacobus Venter (MTN), Matteo Bono (Lampre-Merida), Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen-Baloise) és Marco Minnard (Wanty-Groupe Gobert) tekert. A szökevények legnagyobb előnye 15 perc volt, melyet 75 km után mértek.

Az élen haladók számára különösen nagy értékkel bírt 100 km megtétele után Bastogne városában a jubileumi alkalomból meghirdetett 5000 eurós sprint, melyet  Michel Koch nyert. Később több bukás volt, feladta a versenyt a Katyusa kapitánya, Joaquim Rodriguez és a világbajnok Rui Costa (Lampre-Merida) is. A portugál igen csúnya bukásba keveredett, de a verseny utolsó órájában Twitteren már azt írta, hogy minden rendben van.

Az utolsó 70 km-re öt emelkedő maradt, így az igazi izgalmak is ekkor kezdődtek. A szökevények előnye ezeken a kaptatókon látványos csökkenésnek indult. A céltól 44 km-re a Côte de la Redoute lábánál már csak két perccel vezettek.. A mezőnyből Barguil Warren (Giant-Shimano) indított itt, amit Arredondo és az egykori U23-as Liege-győztes Bakelants akciója követett. A nap szökéséből eközben már csak Bono és Venter maradt állva az élen, de az előnyük már egy perc alatt járt. Végül az utolsó 20 km-re érve, a Côte de La Roche-aux-Faucons lábánál fogták meg Bonoékat.

 A Côte de La Roche-aux-Faucons mászása során Pozzovivo és Arredondo szakadt el a mezőnytől, majd egy bombaerős sor formálódott az összes esélyessel: Sanchez (BMC), Kreuziger (Tinkoff-Saxo), Nibali (Asztana), Moreno (Katyusha), Valverde, Gilbert (BMC), Nordhaug (Belkin), Jelle Vanendert (Lotto), Bardet (Ag2r) és Kwiatkowski alkotta ezt a bolyt. Úgy nézett ki, hogy el is tudnak lépni a 40 fősre fogyatkozott főmezőnytől, de a következő kilométereken összezárt a sor, és Liege városáig már nem is alakult ki újabb támadás.

A döntés a legendás Szent Miklós-hegyre és az utolsó 6 km-re maradt. Az emelkedő lábánál Az IAM Cycling versenyzője, Stefan Denifl robbantott, de a legmeredekebb részeken elfogyott az előnye. Az esélyesek sorát Samuel Sanchez hozta, aki ismét Gilbert segítőjeként mozgatta a bolyt. A Szent Miklós-hegy felénél lépett el Caruso és az egész nap igen aktív Pozzovivo.

A favoritok között nem volt meg a kellő összhang. Senki nem akarta felvállalni az üldözést, így az olasz kettős legnagyobb előnye a 15 másodpercet is elérte. A célig azonban egy 1300 méteres húzódás vezetett, ahol az Orica és BMC vitte az üldözőbolyt. 8 másodpercre zárkóztak fel, amikor az utolsó kilométeren belül a címvédő Dan Martin indult meg. Az ír az elfáradó Pozzovivo mellett elment és Carusóhoz is felzárkózott. A célegyenes fordító kanyarra már szinte az élről fordulhatott, amikor elcsúszott. Az utolsó kilométert három emberrel kezdő Orica az üldözőboly élére navigálta Gerranst, aki innentől a hajrában már érvényesítette gyorsaságát. A szerdai Fleche Wallone győztese, Valverde lett a második, és ismét dobogóra állhatott a lengyelek nagy tehetsége Kwiatkowski is. Caruso és Pozzovivo végül bejött az első öt közé.