Majdnem belehalt a vérátömlesztésbe, de a doppingról nem tud lemondani

2014.05.01. 18:57

Riccardo Riccó nyugodtan pályázhat minden idők leghülyébb és legszerencsétlenebb doppingoló kerékpárosa címre. Az olasz bringás korábban majdnem belehalt abba, hogy barkácsmódszerekkel, otthon végzett vérátömlesztést, de ez nem volt elég figyelmeztetés neki. Most tetten érték, ahogy doppingszereket vásárolt.

 Riccardo Ricco ígéretes hegyimenőként tűnt fel a profi kerékpárosok között, még a Giro d' Italián is tudott szakaszt nyerni, de aztán egyik doppingbotrányból a másikba csúszott. A 2008-as Tour de France-on CERA-t mutattak ki nála. Ez a szer, az EPO-hoz hasonlóan tiltott, mert a vér oxigénszállító-képességét fokozza. A bringásban nem okozott törést a kétéves eltiltás, ez szinte szakmai ártalom, a legtöbb ismert olasz kerékpáros átesik ezen, és a visszatérését fontolgatta.

2010-ben az nem is sikerült neki rosszul, több jól jegyzett versenyen is dobogóra állt, az Osztrák körversenyt megnyerte, a Giro del Trentinón második lett. Az újra felfelé ívelő karrier azonban nem folytatódhatott, Ricco örülhetett annak, hogy egyáltalán életben maradhatott.

2011 februárjában otthonában hajtott végre magán vérátömlesztést. Volt már abban gyakorlata, nem is a tapasztalatlansága okozott majdnem tragédiát, hanem a helytelenül, egyszerű hűtőszekrényben 25 napig tárolt vére. A kerékpárosnak felszökött a láza, tüdőembóliát kapott és veseelégtelensége lett. Kritikus állapotban szállították kórházba. A profi országúti kerékpáros karrierje itt véget is ért, mert visszaesőként 12 éves eltiltást kapott az akkor 27 éves kerékpáros.

A kerékpározást azonban nem akarta abbahagyni, meg akarta mutatni, hogy ő tényleg igazi hegyimenő, tisztán is, és majd a Grand Tourok legendás emelkedőit, mint például a Tour de France-ról ismert Mont Ventoux-t fogja rekordidő alatt megmászni.

Azt lehetett hinni, hogy a halálközeli élmény és karrierjének kettétörése, – az olasz törvények szerint még három év börtönt is kaphat, – elég figyelmeztetés neki, hogy távol tartsa magát a doppingtól. A jelek szerint nem ez történt. 

Az Il Tirreno szerint Riccót és egy másik kerépárost tetten érés után letartóztatta a livornói rendőrség. A lap szerint egy Livorno közelében lévő parkolóban vettek két másik férfitól tesztoszteront és EPO-t. Az ügyet súlyosbítja, hogy a szereket egy kórházból lopták ki. Ricco azt nyilatkozta, hogy rossz időben volt rossz helyen, nem is ismeri az eladókat. Rossz következtetés vele összefüggésbe hozni a doppingszereket.

Könnyen lehet, hogy Ricco nem is magának vásárolta a doppingszereket, neki nagy szüksége már nincs rá, hanem tovább akarta értékesíteni.