Giro: mint a dominó, úgy borult fél csapat

2014.05.09. 21:51

Egy szép gesztussal és egy súlyos bukással indult a 2014-es Giro d' Italia. Az Orica Greenedge nyerte a csapatidőfutamot úgy, hogy a rózsaszín trikó az éppen születésnapját ünneplő Svein Tuftra került. A jó szereplésben bízó Daniel Martin nagyot bukott, fel kellett adnia a versenyt. A favoritok közül Joaquin Rodriguez került nehéz helyzetbe.

A Giro története során először rajtolt el Belfastból. A teljesen a rózsaszín trikó varázsába kerülő északír fővárosban egy kisebb emelkedőt kivéve szinte teljesen sík 21,7 kilométert jelöltek ki a csapatidőfutamra. Az ausztrál Orica Greenedge abszolút favorit volt, tavaly a Touron nyert egy szakaszt, a vb-n pedig második lett. Az Orica nem taktikázhatott, másodikként indult, az időfutamban gyenge Colombiához nem viszonyíthatott, így izomból végig kellett nyomnia a távot. Az alapidőt 24:48-cal adták meg az ausztrálok. A bulizós videóiról is híres, nagyon összetartó csapatnak még arra is volt figyelme, hogy a születésnapját ma ünneplő Svein Tuft haladjon át először a célvonalon. A gesztus kifizetődött, Tuft rózsaszín trikóval ünnepelhette 37 születésnapját.

A 108-as szám, amit nem kaphat meg senki

Water Weylant három évvel ezelőtti halálos versenybalesete óta május 9-e a Giro gyásznapja. Az elhunyt versenyzőről a társak és a szervezők is megemlékeztek. Több helyen feltűnt a 108-as rajtszám is, amit akkor Weylant viselt. A 108-ast az iránta való tiszteletből a szervezők visszavonultatták, egyik bringás sem kaphatja meg.

Később kiderült, hogy a rajtsorrend sorsolásánál szerencséjük is volt az oricásoknak, több csapat zuhogó esőben startolt el. A csúszós út miatt a katyusás Guszev kisodródott egy kanyarban, csak a kordon fogta meg.

Az Orica idejét sokáig csak a Saxo-Tinkoff tudta megközelíteni, 23 másodperces hátránnyal ért célba a két top 10-re esélyes versenyzővel (Nicolas Roche és Rafal Majka) bíró csapat. Igazi riválisnak azonban csak a későn rajtoló BMC és Omega Pharma bizonyult. Az amerikai csapat nagyon jól dolgozott, csak hét másodpercet kapott, és Cadel Evanst is nagyon jó helyzetbe hozta. A 40 éves Alessandro Petacchival felálló omegások is széthajtották magukat, az Orica idejéhez is közel kerültek, de végül öt másodperccel kikaptak. A tavalyi második Rigoberto Uran viszont Evanshoz hasonlóan nagyon jól jött ki a nyitószakaszból.

A többi végső győzelemre is esélyes versenyzőre jó néhány másodpercet kiosztottak. A Katyusa és Joaquin Rodriguez nagyon gyenge időt ment, percnél nagyobb hátránnyal zárt. A spanyol bringásnak először majd azért kell küzdenie a másodpercekért, hogy feljöjjön riválisaira. A Movistar és a nem kimondottan jó időfutamos Nairo Quintana is 38 másodpercet vert a spanyol favoritra.

GARMIN SHARP bukása

Martin el van átkozva

Rodriguez ki is akadt a gyenge teljesítmény miatt, de még mindig jobban járt, mint Daniel Martin. Az ír joggal pályázhatott a top 10-re, de óriásit bukott a Garmin csapata. Az egyik kerékpáros megcsúszott egy aknafedlapon, és még három társa borult vele. A Liege-Bastogne-Liege-n is szerencsétlenül, a célegyenesben bukó Martin is az aszfalthoz csapódott, kulcscsontját tapogatva, fájdalmas arccal ülve maradt. Feladta a versenyt. Bukása csapatát is visszafogta, társai azt remélték, folytatni tudja, így vagy két percet vártak rá. Ezzel a 2012-es győztes Ryder Hesjedal esélyei is elszállni látszanak a jó szereplésre.

A mezőny szombaton Belfast környékén teker 218 kilométert. Ahogy a többiről, arról a szakaszról is beszámolunk. A Giróról ITT még több cikket olvashat.

Eredmények:

1. szakasz, Belfast, 21,7 km csapatidőfutam
1. Orica Greenedge    24:42     
2. Omega Pharma-QuickStep +5 mp     
3. BMC    +7 mp
4. Tinkoff-Saxo    +23 mp
5. Team Sky    +35 mp

Összetett:
1. Svein Tuft (Orica Greenedge) 24:42
9. Rigoberto Uran (Omega Pharma) + 5 mp
Cadel Evans (BMC) +7 mp
Nicholas Roche (Saxo-Tinkoff) +23 mp
Ivan Basso (Cannondale) +53 mp
Nairo Quintana (Movistar) +55 mp
Michele Scarponi (Lampre-Merida) +1:20
Joaquin Rodriguez (Katyusa) +1:33