Kittel sprintelt a leggyorsabban a Giro 2. szakaszán

2014.05.10. 18:12

Magabiztosan érvényesítette a papírformát a Giro második szakaszán Marcel Kittel. A 218km-es szombati etap belfasti befutójánál Kittel kedvezőtlen pozícióból indulva is könnyedén kerülte meg riválisait és Nacer Bouhanni (Fdj.fr), illetve Giacomo Nizzolo (Trek) előtt szerezte meg a győzelmet. Michael Matthews (Orica GreenEdge) átvette a rózsaszín trikót csapattársától Svein Tuft-tól. Kittel ezzel a sikerével pedig bekerült abba az előkelő társaságba, akik elmondhatják magukról, hogy mindegyik háromhetesen nyertek szakaszt. További érdekességeket és fotókat a Giro-ról itt is talál.

Nagyon tartott a mezőny a Giro második szakaszától, amikor Belfastot észak felé elhagyva egy 218 km-es kört kellett teljesíteniük. Az ismeretlen körülmények, a kiszámíthatatlan időjárás és a közel 80 kilométernyi tengerparti út megkeverhette volna az erőviszonyokat. A nap nagy részében eső áztatta a karavánt, de a többi félelem alaptalannak bizonyult, így végül egy tipikus sprinterszakaszt láthattunk.

Már az első kilométereken kialakult egy négyfős szökés, melyben Sander Armée (Lotto), Maarten Tjallingii (Belkin), Jeffrey Romero (Colombia) és Matteo Fedi (Neri Sottoli) tekert. A négyes gyorsan növelte előnyét és a különbség sokáig hat perc környékén alakult. A szökevények számára a tét a hegyi trikó megszerzése lehetett ezen a délutánon. A mai napon ugyanis két kisebb húzódáson is hegyi hajrát jelöltek ki, így a szökevények közül valaki felhúzhatta a kék trikót. Végül Tjallingii lett ez a szerencsés, aki mindkét hegyi hajrát elvitette. 2005 után tudott ismét holland versenyző ebben a különversenyben az élre állni a Girón.

Az utolsó 50km-re érve kezdett csökkenni a különbség a főmezőny és a szökevények között. Ekkor a rózsaszín trikós csapatának az Oricának a Giant Shimano is besegített a vezetésbe. Az eseménytelenül csordogáló kilométereken mérnöki pontossággal jutott egyre közelebb mezőny az élen haladókhoz.12km-rel a cél előtt csökkent egy perc alá a differencia. A négyesből a végjátékban is Tjallingii volt a legaktívabb. A Belkin versenyzője még Belfast kikötőjének széles útjain is megpróbálta tartani a pozícióját, de 5km-rel a cél előtt megfogták. 

A hajrára a bolyt a Cannondale csapata hozta, de az összes nagynevű sprinter elől helyezkedett. A célegyenesre fordulva mindenki nyílt lapokkal játszott. A Giant Shimano sora az utolsó 20km-en kicsit eltűnt, de Kittel a 10-12. pozícióból is tanítani való módon kerülte meg riválisait és ismét igazolta, hogy nem véletlenül harangozták be a 2014-es Giro legerősebb sprinterének. A második helyet Nacer Bouhanni (Fdj.fr) szerezte meg, míg a harmadik és a hatodik hely között négy olasz osztozott. Végül Giacomo Nizzolo lett a harmadik. 

A rózsaszín trikó gazdát cserélt. A szombati nyolcadik helyének köszönhetően Svein Tuft-tól az ausztrál csapat sprintere Michael Matthews vette át a vezetést. A favoritok között a csapatidőfutamon kialakult különbségek nem változtak.

A szakasz végeredménye

1 Marcel Kittel (Németország) Team Giant-Shimano  

2 Nacer Bouhanni (Franciaország) FDJ.fr  

3 Giacomo Nizzolo (Olaszország) Trek Factory Racing  

4 Elia Viviani (Olaszország) Cannondale  

5 Roberto Ferrari (Olaszország) Lampre-Merida  

6 Manuel Belletti (Olaszország) Androni Giocattoli  

7 Ben Swift (Nagy-Britannia) Team Sky  

8 Michael Matthews (Ausztrália) Orica Greenedge  

9 Davide Appollonio (Olaszország) AG2R La Mondiale  

10 Tyler Farrar (USA) Garmin Sharp