Ulissi nyerte a Giro első hegyi befutóját

2014.05.14. 17:34

A Giro d' Italia ötödik szakaszán Diego Ulissi volt a legerősebb a hegyi befutóban. Michael Matthews megőrizte a rózsaszín trikót. A favoritok közül Cadel Evans nyert néhány másodpercet.

Az idei Giro Taranto és Viggiano közötti 203 kilométeres szakasza volt az első, amely esélyt adott arra, hogy az összetettben esélyes versenyzők időkülönbségeket adjanak egymásnak. Az eddig viszonylag sík szakaszok után már három kisebb hegyet is le kellett tudnia a mezőnynek.

Marcel Kittel keddi visszalépése után megindult a a sprinterek között élesebbé vált a pontverseny, nem volt meglepő, hogy a 11 fős szökésben a piros trikóra pályázók közül többen is ott voltak. Elia Viviani, Ben Swift és Tyler Farrar is a részhajrában szerezhető pontokra pályázott. A részhajrát Swift vittel el, és ezzel át is vette a piros trikót.

A sky-os a szakaszgyőzelemre is pályázott, de a főmezőny nem engedte el a szökevényeket, a cél előtt 15 km-rel mindenkit befogott. A csapatidőfutamon nagy hátrányba kerülő Katyusa és Joaquin Rodriguez jött előre irányítani, egy szakaszgyőzelemmel és az érte járó jóváírásokkal közelebb kerülhetett volna a favoritokhoz.

A Katyusa azonban kivárt, a lejtmenetben ellépő Gianluca Brambilla (Omega Pharma) 30 másodperc körüli előnyt is kiharcolt, de nem kezdték egyből üldözni. Az utolsó öt kilométer szinte végig emelkedett, a Katyusa gyorsított, Brambillát megfogták, de a célig nem tudott együtt maradni a csapat.

Rodriguez az élre állt, pár száz méterig egy négyes csoporttal szerzett egy kis előnyt, de a rózsaszín trikós Matthews vezetésével felért rájuk a főmezőny. Rodriguez nem is bírta a tempót, a hátulról érkező Diego Ulissi simán előzött mindenkit. Második helyen Cadel Evans finiselt, aki hat másodperc időjóváírást kapott, ezzel Rigoberto Urant is megelőzte összetettben. Az esélyesek és Matthews is a élcsoportban érkezett, az ausztrál teljesítményével megőrizte a rózsaszín trikót.

Eredmények:

5. szakasz, Taranto-Viggiano 203 km
1. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 5:12:39
2. Julian Arredondo Trek Factory + 1mp
3. Cadel Evans - BMC
4. Rigoberto Uran - Omega Pharma-Quick-Step
5. Rafal Majka - Tinkoff-Saxo
6. Michael Matthews - Orica Greenedge
7. Joaquin Rodriguez - Katyusa
8. Wilco Kelderman - Belkin
9. Domenico Pozzovivo - AG2R
10. Nairo Quintana - Movistar


Összetett:
1. Michael Matthews- Orica Greenedge 17:41:23
2. Pieter Weening - Orica Greenedge +14 mp
3. Cadel Evans - BMC + 15mp
4. Rigoberto Uran - Omega Pharma-Quick-Step +19 mp
5. Rafal Majka - Tinkoff-Saxo + 26 mp
6. Edvald Boasson Hagen - Sky +35 mp
7. Nicolas Roche- Tinkoff-Saxo +37 mp
8. Michele Scarponi - Asztana +41 mp
9. Dario Cataldo - Sky + 49 mp
10. Fabio Aru - Asztana +52 mp