Giro: Weening szökésből nyert szakaszt

2014.05.18. 17:37

A Giro d' Italia 9. szakaszán szökésből ért el győzelmet, Pieter Weening. A top 10-es versenyzők közül Domenico Pozzovivo tartott erődemonstrációt, fél percet hozott riválisain harmadik helyével. Cadel Evans megőrizte a rózsaszín trikót.

A szombati szakasz után ismét hegyi befutós etapot kellett teljesítenie a Giro-mezőnynek. A Lugo és Sestola közötti 172 kilométerből az első 110 könnyű terepen ment. Két kisebb hegy után, a célig húzós emelkedő vezetett, 900 méteres emelkedést kellett leküzdeni 16,5 kilométer alatt.

Sikeres szökésre ötven kilométert kellett várni, 14-en léptek meg a főmezőnytől. A rózsaszín trikóra nem igazán pályázhatott egyikük sem, az összetettben legjobban álló Davide Malacarne (Europcar) is 9 perc 26 másodperccel állt Cadel Evans mögött. Csak abban bízhattak, hogy a BMC és Evans a háromhetes verseny elején még nem ragaszkodik a rózsaszín trikóhoz, – a védése sok energiájukba kerülhet, – ezért elengedik őket.

Teljesen azonban nem engedett ki a mezőny, így a záró emelkedőnél már csak három percük volt a szökevényeknek, akik közül Pieter Weening (Orica GreenEdge) még akciót is indított. Egyedül próbált meg a szakaszért menni a holland, aki egész jól teljesít a hegyeken. Később Malacarne felzárkózott hozzá. A többi szökevényre öt-hat kilométer alatt egy percet vertek, míg a BMC által vezetett főmezőny négypercnyire volt tőlük.

A top tízes versenyzők az utolsó öt kilométerig együtt haladtak, az egységet Domenico Pozzovivo törte meg (AG2R), az tizedik helyen álló bringás robbantására aztán megmozdultak a többiek, Robert Kiserlovski, Cadel Evans is, de az olasz mégis eltempózott. Ellenállhatatlanul tekert, végül a harmadik helyen ért célba, a négy másodperces időjóváírásnak is köszönhetően, fél percet vert a favoritokra. Ezzel a tizedikről a negyedikre ugrott a hegyimenő.

Az első helyért pályaversenyeket idéző módon Weening és Malacarne meccsel. Az utóbbi indította meg végül először a hajrát, de Weening frisebb volt, és az utolsó kanyarban jó ívet is választva, legyőzte a franciát. Ezzel az Orica GreenEdge harmadik szakaszsikerét érte el az idei Girón.

Hétfőn a versenyen pihenőnap lesz, kedden a Modena és Salsomaggiore Terme közötti 156 kilométeres szakasz szinte teljesen sík, a sprintereknek kedvez.

A Giróról a velo.hu-n még több cikket talál.

Eredmények:

9. szakasz, Lugo-Sestola, 172 km
1. Pieter Weening - Orica Greenedge 4:25:51
2. Davide Malacarne - Europcar
3. Domenico Pozzovivo - AG2R La Mondiale 00:42
4. Diego Ulissi - Lampre-Merida 1:08
5. Rigoberto Uran - Sky

Összetett:
1. Cadel Evans - BMC 39:49:34
2. Rigoberto Uran - Omega Pharma-Quick-Step 00:57
3. Rafal Majka -  Tinkoff-Saxo 1:10
4. Domenico Pozzovivo - AG2R 1:20
5. Steve Morabito - BMC 1:31
6 Fabio Aru - Asztana 1:39
7. Diego Ulissi - Lampre-Merida 1:43
8. Wilco Kelderman - Belkin 1:44
9. Nairo Quintana - Movistar 1:45
10. Robert Kiserlovski - Trek 1:49