Rogers időfutamot nyomott a lejtőn, szakaszt nyert a Girón

2014.05.21. 18:09

A Giro d' Italia második leghoszabb szakaszán Michael Rogers az utolsó lejtőn indított akcióból, húsz kilométeres szóló után nyert. Cadel Evans továbbra is vezet összetettben. A velo.hu cikke.

Egészen a hatodik etap kényszerű módosításáig úgy volt, hogy Savona városába érkezve teljesíti a Giro mezőnye a 2014-es kiírás leghosszabb szakaszát. A versenyzőkre 249 km megtétele várt és a nap folyamán minden az utolsó 30km körül forgott. Ekkor kellett megmászni egy 7,2 km hosszú, átlagban 8%-os, legmeredekebb részein 13%-os emelkedőt. Ezután 712 méterről ereszkedett vissza a mezőny a befutóhoz.

Hatalmas iramban kezdődött a nap. 50 km-t tettek meg az első órában, ennek megfelelően egy életképes szökés sem tudott kialakulni. A nap első emelkedőjén a hegyi pontversenyben vezető Julian Arredondo (Trek) indult meg, és vitte el a pontokat, a kisebb lejtmenetben egy 20-25 fős boly formálódott az élen. Ebben ott tekert az összetett ötödik helyén álló Steve Morabito (BMC), így komoly esélyeik nem voltak. Viszont ebből a sorból alakult ki a folytatást meghatározó 14 fős szökés.

A szökevények legnagyobb előnye csak 4 perc környékén mozgott, miután a nagy iram megmaradt a főmezőnyben. Elsősorban az Omega Pharma-Quick Step és az Androni-Giocattoli vállalt sokat, így az utolsó hegy lábához alig 1 perces különbséggel érkeztek. Itt az élbolyból Bongiorno indult meg, akihez Roche, Moreno és Preidler zárkózott fel. A főmezőnyből Arredondo lőtt ki, aki természetesen ezt a hegyet is el akarta vinni. A Trek versenyzője hamarosan felzárkózott az élre, majd le is hagyta a szökés tagjait, és megszerezte az értékes pontokat.

A főmezőny benne az összes esélyessel nem kockáztatott a csütörtöki időfutam előtt. Franco Pelizotti (Androni), Pierre Rolland (Europcar) és Alberto Losada (Katyusa) kisebb akcióját jegyezhettük fel ekkor. A hegyi hajrá után nem sokkal összezárt a boly. Érezhető volt, hogy a favoritok nem akarják bántani egymást. Nem volt egy támadószellemű versenyző, aki mozgatta volna a csoportot. Ezt használta ki Rogers, aki kiváló pillanatban lépett el, és mire a mezőny többi tagja észbe kapott, az előnye 40 másodperc felett alakult.

Előbb a BMC, majd az utolsó 5 km-en a Giant-Shimano vállalta magára a munkát. A háromszoros időfutam-világbajnok előnye 20 másodperc alá csökkent a városban a sík részen, de végül nem tudták megfogni. A klenbuterolos doppingügye után április végén a Liege–Bastogne–Liege klasszikuson visszatérő Rogers újabb győzelmet szerzett Ausztráliának az idei Girón. A favoritok  egy csoportban értek célba.

A szakasz végeredménye:

1. Michael Rogers (Ausztrália) Tinkoff-Saxo 5:48:07

2. Simon Geschke (Németország) Team Giant-Shimano m0:00:10

3. Enrico Battaglin (Olaszország) Bardiani-CSF

Az összetett állása

1. Cadel Evans (Ausztrália) BMC 48:39:04

2. Rigoberto Uran (Kolumbia) Omega Pharma 00:57

3. Rafal Majka (Lengyelország) Tinkoff-Saxo  1:10

4. Domenico Pozzovivo (Olaszország) AG2R La Mondiale 1:20

5. Steve Morabito (Svájc) BMC 1:31

6. Fabio Aru (Olaszország) Asztana 1:39

7..Wilco Kelderman (Hollandia) Belkin 1:44

8. Nairo Quintana (Kolumbia) Movistar 1:45

9. Robert Kiserlovski (Horvátország) Trek 1:49

10. Ivan Basso (Olaszország) Cannondale 2:01