Küllők közé fújta a dzsekit a szél: bukás

2014.05.23. 17:35

Újra sikeres szökés volt a Giro d' Italián. A 13. szakasz végén hárman hajrázhattak az első helyért, Marco Canola volt a leggyorsabb. Kiderült az is, nem mindig biztonságos a bringán ülve öltözködni. Bukás is lett belőle. Rigoberto Uran maradt az élen.

A csütörtöki időfutam után pénteken egy könnyű szakasz várt még a hétvégén már az Alpokban tekerő Giro-mezőnyre. A szakaszon most is összeállt egy szökevénycsoport, de a Fossano és Rivarolo Canavese közti terep elég könnyűnek tűnt ahhoz, hogy a sprinterek is kibírják az etap végéig, és mezőnyhajrá legyen.

A Girón elég sok bukás volt már, sok menő visszalépett, de most eső nélkül is sikerült néhány bringásnak elesnie a 13. szakaszon. A korábbi szakaszokon többször is bukásba keveredő katyusás Vlagyimir Guszev saját hülyeségének is köszönhette, hogy odakente magát az aszfaltra. A bringás erős oldalszélben öltözködött a nyeregben ülve, és mikor megpróbált felvenni kísérőautójából kapott esőkabátját, a hátsó kerekének küllői közé fújta be a szél a ruha ujját. Egyből elesett. Pár horzsolással megúszta, és folytatni tudta a versenyt.

A Katyusának még nehezebb lett volna a hátralévő másfél hét, eddig már három kerékpárosát elvesztette, korábban Joaquin Rodriguez, Giampaolo Caruso és Angel Viscioso is feladta sérülés miatt a Girót.

Guszeven kívül Thomas Dekkernek is meggyűlt a baja a dzsekijével, a Garmin-Sharp bringásának azonban sikerült nyeregben maradnia annak ellenére, hogy felső feltekeredett hátsó kerekére. Megállt, majd kerékcsere után ő is tovább tudott hajtani.

Az időjárással később sem volt szerencséje a versenyzőknek, a céltól 30 kilométerre nem sokkal érkezésük előtt jégeső söpört el. Nagyon csúszóssá váltak az utak, a szervezők le is lassították a bringásokat, nehogy bukjanak a kanyarokban.

A hat szökevény, Makszim Belkov (Katyusa), Marco Canola (Bardiani) Jeffry Romero (Colombia), Angelo Tulik (Europcar) Gerc Dockx (Lotto Belisol), Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli) tartotta magát. Az utolsó 15 km-re azonban már csak hárman maradtak elöl, Canola, Tulik és Rodriguez tartott ki a végsőkig, a mezőny elszámolta magát,négy kilométernél ugyan csak 1:10 hátránya volt, de nem tudta utolérni a szökevényeket, akik 11 másodperccel hamarabb érkeztek célba. Canola az utolsó kanyar végén hosszú hajrát nyitott,  ellenfelei nem tudták átvenni a tempóját. Második Rodriguez, harmadik Tulik lett. A mezőnyhajrát, Bouhanni, nyerte, aki tíz kilométerrel korábban még kétségbe esetten hívta előre FDJ-s társait, hogy még időben összeálljon a vonata a sprinthez. Elkéstek vele, de a negyedik hellyel megerősítette Bouhanni a pontverseny első helyét. A favoritok is a mezőnnyel együtt érkeztek, így az összetettben nincs változás, Urané maradt a rózsaszín trikó.

Eredmények:

13. szakasz, Fossano-Rivarolo Canavese 157 km
1.  Marco Canola - Bardiani-CSF 
2.  Jackson Rodriguez - Androni Giocattoli
3.  Angelo Tulik - Europcar
4.  Nacer Bouhanni - FDJ.fr
5.  Giacomo Nizzolo - Trek
6.  Elia Viviani - Cannondale
7.  Luka Mezgec - Giant-Shimano
8.  Ben Swift - Sky
9.  Tyler Farrar - Garmin Sharp
10. Borut Bozic - Asztana

Összetett:
1. Rigoberto Uran (Kolumbia) Omega Pharma-Quick-Step  53:15:06
2. Cadel Evans (Ausztrália) BMC Racing Team  00:37    
3. Rafal Majka (Lengyelország) Tinkoff-Saxo 1:52    
4. Domenico Pozzovivo (Olaszország) AG2R La Mondiale  2:32   
5. Wilco Kelderman (Hollandia) Belkin  2:50    
6. Nairo Quintana (Kolumbia) Movistar  3:29    
7. Fabio Aru (Olaszország) Asztana  3:37    
8. WoutPoels (Hollandia) Omega Pharma-Quick-Step  4:06    
9. Steve Morabito (Svájc) BMC 4:20    
10. Robert Kiserlovski (Horvátország) Trek 4:41