A Giro legnagyobb rajongója a világ végéről érkezett

2014.05.27. 10:19

A több mint háromezer kilométeres Giro d' Italiát szurkolóként végigkövetni óriási elszántságra, egy jó kocsira, türelemre és jó tájékozódóképességre van szükség. Kevesen áldoznak fel az életükből három hetet arra, hogy ezt megcsinálják. Az idei Giro legelhivatottabb szurkolója egy ausztrál lehet. 

Daviddel a pihenőnapon futottunk össze a BMC szállása előtt. Le sem tagadhatta volna, hogy kinek szurkol, a csapat mezét viselte, furgonjának oldalán ott virított Cadel Evans fotója, és egy ausztrál zászló is lógott a kocsi ablakából.

Már a jobbkormányos autó miatt is gyanakodhattam volna arra, honnan jön, de mikor közli, hogy már a nyitószakaszokon is ott volt, leesik az állam. David két héttel ezelőtt Ausztráliából repült Észak-Írországba, hogy ott legyen a belfasti rajtnál. Észak-Írországban, Írországban végigkövette a három szakaszt, majd Olaszország felé vette az irányt, hogy az addig megtett majd' 20 ezer kilométerhez hozzáragasszon párat. A délen rendezett etapokat nem volt sok esélye elérni – a kerékpárosok repülőgéppel oldották meg a gyors transzfert –, de a hatodik szakasznál újra bekapcsolódott a versenybe. Igazi kerékpárőrült, míg a célhoz érkezik a mezőny, ő is megmássza a hegyeket. A Montecampionét is megmászta vasárnap, de teljesen kikészült az 1500 méteres szintemelkedéstől. De mindezt már mosolyogva meséli.

Mikor arról kérdezem, hogy annyira odavan Evansért, hogy a szállodájával szemben parkolt le a remek fotellel is felszerelt kocsiját, csak legyint, véletlenül talált rá a BMC-csapatra, pár házzal odébb állt meg először. Tényleg nagy szerencséje van, hogy megtalálta kedvencét, a csapatok legalább négy-öt városban kerestek maguknak szállást a pihenőnapra.

Azt gondoltam, ha David már ilyen nagy Evans-fan, biztos jó barátok is, de azt mondta, éppen ma sikerült először találkoznia vele. Persze ez a találkozás is faramucira sikerült, David éppen fel-le bringázgatott Darfo Boario Termében, amikor szembejött vele a BMC. Megpróbált tapadni rájuk, de a nagy találkozásból csak annyi lett, hogy David lefotózta a bringások hátát. 

Most a hotel előtt állt lesben, de Evans nem volt barátkozós kedvében, és a BMC egyből kordont vont a karavánja köré. David szerint Evans nyerhet a második helyről, a favoritok közül ő a legtapasztaltabb, még megfordíthatja az állást. 

Ha már ausztrál, miért nem a legausztrálabb csapatnak, az Orica GreenEdge-nek szurkol? – kérdezem. Gyorsan megnyugtat, és kiderül, igazi kétkulacsos, az autójára az oricások is felkerültek, és még a bringások is firkáltak rá. A Tour de France-ra is van már kiszemeltje – Evans azt kihagyja –, akkor a klenbuterol miatt eltiltott, a Girón már szakaszt is nyerő Michael Rogersnek fog szurkolni.

Addig azonban van még pár ezer kilométere, a Giro után vissza kell vinnie a bérelt kocsit Észak-Írországba.