A döglesztő hegyen lánykérésre is volt idő

2014.05.30. 17:48

Nairo Quintana újra bizonyította, hogy verhetetlen az emelkedőn. A Movistar versenyzője megnyerte a Giro d' Italia hegyi időfutamát, és ezzel növelte az előnyét összetettben is. Az egyetlen igazi kihívója Fabio Aru volt, ő 17 másopdercet kapott, a többiek mind perc fölötti hátránnyal értek célba. Jos van Emden menetközben kérte meg barátnője kezét.

A Giro d'Italián szombaton is kegyetlen hegyi szakasz és a Monte Zoncolan vár a mezőnyre, de a pénteki egyenként indításos hegyi időfutam is döntő jelentőségű volt az összetettben. A 26,8 kilométeres szakaszból csak az első hét kilométer volt úgy, ahogy könnyű, utána azonban pár száz métert leszámítva végig meredeken emelkedett az út, olykor a 18 százalékot is elérte. A Belkin bringása, Jos van Emden nem ezért szállt le időfutam közben, egyszerűen ezt találta legmegfelelőbb helynek arra, hogy megkérje barátnője kezét, aki igent mondott.

A favoritok természetesen legutoljára indultak. Az összetettben gyengébben szereplők közül a meglepetésre már három szakaszgyőzelmet is begyűjtő Bardiani csapat mutatott meggyőző teljesítményt. Kerekeseik egymástól vették el az első helyet. Nicola Boemot Sonny Colbrelli előzte, de a győzelmekor beintő Stefano Pirazzi még őket is megverte közel két perccel. 1:10:11-es ideje lett az etalon.

Pirazzitól Tim Wellens vette át a vezetés, a Lotto bringása 34 másodperccel volt jobb az emelkedőn. A top 10-eseken kívül Sebastian Henao Gomez és Francesco Pelizotti haladt reményteljesen. Pelizotti 1:08:59-es ideje nagyon erősnek tűnt.

Cadel Evans csütörtökön megszenvedte az utolsó hegyet, és most sem talált igazán magára, az időfutam könnyebb szakaszán még jól tartotta magát, de az emelkedőn kevés volt ahhoz, hogy versenyben legyen a szakaszgyőzelemért.

A legjobb tízből Robert Kiserlovski és Wilco Kelderman is hamar elszállt, és Ryder Hesjedal is csak a túlélésre játszhatott. Az összetett harmadik helyéért óriási verseny ment. Pierre Rolland, Fabio Aru és Rafal Majka az induláskor még két másodpercen belül voltak egymáshoz képest.

A hármasból Aru volt a legfrissebb, és végig mindent beleadva haladt az emelkedőn, a szakasz felétől már látszott, vagy ő, vagy Quintana lehet a mai nyertes. Rigoberto Uran már az emelkedő középén nagy hátrányban volt, azért kellett mennie, hogy az összetett második helyét védje. Quintanától közel másfél percet kapott a szakaszon, de így is harmadik lett. A hatodik helyről startoló Domenico Pozzovivo is jó ritmusban haladt a hegyen, a második legjobb idővel haladt át a második időmérő ponton, a szakaszon végül ötödik lett.

Aru és Quintana különmeccse percről percre változott, az emelkedő tetején úgy tűnt, hogy az olasz második szakaszát is megnyerheti, de Quintana kevésbé görcsösen haladva is jól hajrázott, végül 17 másodpercet adott Arunak. Aki így sem panaszkodhat, tisztán övé az összetett harmadik hely, másfél percet adott a negyediknek, és a második helyen álló Urán sincs tőle elérhetetlen távolságban. A szombati szakaszon 41 másodpercet kéne ledolgoznia.

Eredmények:

19. szakasz

1. Nairo Quintana 1:05:37
2. Fabio Aru 00:17
3. Rigoberto Uran 1:26
4. Pierre Rolland 1:57
5. Domenico Pozzovivo 2:24
6. Franco Pellizzotti 3:22
7. Rafal Majka 3:28
8. Sebastian Henao 3:48
9. Tim Wellens 4:00
10. Dario Cataldo 4:10

Összetett:
1. Nairo Quintana - Movistar 79:03:45
2. Rigoberto Uran - Omega Pharma-Quick-Step 3:07
3. Fabio Aru Asztana - 3:48
4. Pierre Rolland - Europcar 5:26
5. Domenico Pozzovivo - AG2R 6:16
6. Rafal Majka - Tinkoff-Saxo 6:59
7. Cadel Evans - BMC 9:25
8. Wilco Kelderman - Belkin 9:29
9. Ryder Hesjedal - Garmin Sharp 10:11
10. Robert Kiserlovski - Trek 13:59