Rogers nyert a brutális Zoncolanon

2014.05.31. 18:46

Michael Rogers (Tinkoff Saxo) nyerte a hegyi befutót a Monte Zoncolanon. Rogers tagja volt a nap elején formálódott 20 fős szökevénycsoportnak. Az élbolyból a Zoncolan legmeredekebb részein hárman maradtak az élen, Rogers mellett Francesco Bongiorno (Bardiani-CSF) és Franco Pellizotti (Androni-Giocattoli). Rogers és Bongiorno sokáig együtt haladt, de a Bardiani versenyzőjét egy felelőtlen szurkoló kibillentette az egyensúlyából. Ezt követően Rogers elszakadt Bongiornótól, akit még Pellizotti is megelőzött. A rózsaszín trikót gond nélkül őrizte meg Nairo Quintana (Movistar), aki Rigoberto Uran (Omega) mellett érkezett célba 4 perc 45 másodperces hátrányban Rogers mögött. A két kolumbiai után 16 másodpercre érkezett Fabio Aru (Asztana), aki ezzel megőrizte a harmadik helyét az összetettben. Quintana a mai nappal bebiztosította a győzelmét az összetettben. A velo.hu cikke.

Hogy is történt

A vasárnapi trieszti finálé előtt az utolsó hegyi szakaszához érkezett a 2014-es Giro. A versenyzőkre három emelkedő várt, a befutónak az elmúlt egy évtizedben ikonikussá váló 10,1 km hosszú, átlagban 11,9%-os, legmeredekebb részein 22%-os Monte Zoncolan adott otthont.

A Zoncolan előtt a Passo del Pura (11.3 km, 8%) és a Sella Razzo szerepelt az útvonalban. A hegyi időfutamon nagy különbségek alakultak ki az összetettben, és az élen Quintana is szinte behozhatatlan előnyre tett szert. A dobogó második és harmadik helyezettje Uran, illetve Aru között azonban mindössze 41 másodperces differencia mutatkozott, ahogy a 7-9. hely sorsa is teljesen nyílt volt.

A rajt után azonnal megindultak az akciók és már az első kilométereken egy 20 fős szökés formálódott, melyben az Androni, a Neri Sottoli, a Tinkoff-Saxo és a Trek is két versenyzővel képviseltette magát. A főmezőny élén a szökésből kimaradó Cannondale dolgozott, akik az első hegyen három perc fölé nem engedték a különbséget. Az élen Dario Cataldo (Sky) indult meg és vitte el a hegyi hajrát. A Sky olasz versenyzőjének azonban a nap előtt 87 pont volt a lemaradása a hegyi pontversenyben, így ezzel érdemben közelebb nem került Arredondóhoz.

A mezőnyből Chalapud (Columbia), a Bardiani két újabb versenyzője Zardini és Quemeneur, illetve a Lotto-ból Wellens indult meg az első hegyen. Közülük a kaptatót követő lejtmenetben Wellens és Chalapud több korábbi szökevényt utolért, majd a második hegy elején felzárkóztak az élbolyhoz. A főmezőnyben a Movistar vette vissza a kezdeményezést és mindent kézben tartott.

A második emelkedőn a szökést az ismét igen aktív Cataldo mozgatta, aki ezt a hegyi hajrát is megnyerte. Eközben hátul a Europcar mezei tűntek fel a csoport élén, és Rolland lendült támadásba, aki mögött Pozzovivo, Majka és Roman Sicard mutatta magát. A rózsaszín trikós csoportja ezzel a ritmusváltással 15 fősre olvadt. Rollandék azonban nem tudtak elszakadni.

A Sella Razzo hegyi hajrájánál a rózsaszín trikós csoportja 5 perc 20 másodpercre érkezett a szökevények mögött. A hosszú lejtmenetben a Movistar ismét a főmezőny élére állt és visszavettek a tempóból. Ezzel szépen összezárt hátul a sor. Eközben elől a szökés előnye már a 8 percet közelítette, ami győzelmi esélyt kínált számukra. A Zoncolan elején azonnal darabjaira hullott az élboly. Geschke, Preidler, Bongiorno, Pellizotti, Rogers és Monsalve teljesítette együtt az legendás hegy első kilométereit. 6,5km volt hátra, amikor Pellizotti váltott ritmust, vele Bongiorno, illetve Rogers tartott. A hármasból Pellizotti valamelyest visszaesett, de Bongiorno és Rogers kettőse jól dolgozott. Nem csökkent látványosan az előnyük az esélyesekkel szemben.

Alig 3km volt hátra, amikor egy szurkoló meg akarta tolni Bongiornót, de ezzel kibillentette az egyensúlyából. A Bardiani versenyzőjének le kellett tennie a lábát, amivel olyan szinten kiesett a ritmusból, hogy már nem voltak győzelmi esélyei. Rogers magabiztosan teljesítette az utolsó 3 km-t az élen és végül 38 másodperces előnnyel ért haza Pellizotti előtt, aki szintén megelőzte Bongiorno-t. A favoritok között nagy támadást nem látthattunk. Az utolsó 5km-re érve a legmeredekebb részeken az Omega indult meg, hogy Uran második helyét bebiztosítsák. Velük Quintana tartott. Ekkor 10 másodperc feletti előnyt alakítottak ki Fabio Aruval szemben, aki ezt már a folytatásban nem tudta ledolgozni. Végül Quintana és Uran egymás mellett ért célba közel 5 perc hátrányban. Vasárnap Triesztben ís így állnak majd a dobogó első két fokán. Aru maradt harmadik, ami óriási eredmény az Astana fiatal tehetségétől. A top10-ben egy változás történt. Evans már a hegy elején hátrányba került és elveszítette a hetedik helyét. Ide Kelderman lépett előre.

A szakasz végeredménye

1. Michael Rogers (Aus) Tinkoff-Saxo 4:41:55

2. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 0:00:38

3. Francesco Manuel Bongiorno (Ita) Bardiani-CSF 0:00:49

4. Nicolas Roche (Irl) Tinkoff-Saxo 0:01:35

5 Brent Bookwalter (USA) BMC Racing Team 0:01:37

6. Robinson Eduardo Chalapud Gomez (Col) Colombia 0:01:46

7. Georg Preidler (Aut) Team Giant-Shimano 0:01:52

8. Maxime Monfort (Bel) Lotto Belisol 0:02:12

9. Dario Cataldo (Ita) Team Sky 0:02:24

10. Simon Geschke (Ger) Team Giant-Shimano 0:02:37

Az összetett állása

1. Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 83:50:25

2. Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:03:07

3 Fabio Aru (Ita) Asztana Pro Team 0:04:04

4. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 0:05:46

5. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:06:41

6. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 0:07:13

7. Wilco Kelderman (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:11:09

8. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:12:00

9. Ryder Hesjedal (Can) Garmin Sharp 0:13:35

10. Robert Kiserlovski (Cro) Trek Factory Racing 0:15:49