Erzsébet
1 °C
4 °C

Na de mit szippantott a Tour-bajnok?

2014.06.11. 18:31

A Tour de France tavalyi bajnoka, Chris Froome amiatt volt kénytelen magyarázkodni, hogy verseny közben használt asztmaspray-t.

Froome nagyszerű formában teker a Tour egyik előversenyének számító Critérium du Dauphine-en. A nyitó időfutamot megnyerte, majd a második szakaszon is győzött, Alberto Contadort megelőzve. Ezen a szakaszon készült felvétel arról, hogy a Sky bringása egy spray-t emel a szájához. A Twitteren gyors kommentáradatot indított el az erről készült gif.

A kerékpárost természetesen azonnal megtámadták, hogy biztos teljesítményfokozó célból használja a spray-t. Az állóképességi sportolóknál korábban rengetegen voltak asztmások, legalábbis volt erről szóló papírjuk, és így legálisan szedhettek olyan gyógyszereket, amelyek amúgy a doppinglistán is szerepeltek. Froome-nak sokak szerint semmiféle igazolása nincs, tehát csaló.

bringa.gif

A kerékpáros kedden válaszolt a támadásokra, elmondta, hogy az a gyógyszer, amit használ még a TUE-listán (terápiás célú kivételek) sem szerepel, nem visz be akkora mennyiséget a szervezetébe, hogy jelentenie kéne. Mivel gyerekkora óta asztmás, évek óta használja a gyógyszert. Azt is felhozta védekezésként, hogy mindenki láthatta, hogy a szakaszgyőzelme után interjúban köhögött.

„Nagyon meglep, hogy most mindenki erről beszél. Mivel sporttörténelmet írtam, az emberek valamit belelátnak a háttérbe, de nincs okuk semmi nagy dolgot keresni. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is engedélyezte. Nem használom minden versenyen, csak akkor, ha nagy erőfeszítést kell tenni" – nyilatkozta Froome.

Az asztamspray-vel azért vigyázni kell, nem mindegy, hogy mennyit szippantanak belőle. A hörgőtágító hatású szalbutamolból engedély nélkül 1600 milligrammot lehet bevinni, de ezzel a szerrel akadtak már fent a doppingellenőrzésen. Többek között az olasz sprinterkirály, Alessandro Petacchi is ezzel bukott, egyéves eltiltást kapott, mert átlépte a határértéket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?