1300 induló a Merida Tour de Zalakaroson

2014.06.23. 09:10

Minden várakozást felülmúlva a Merida Tour de Zalakaros négy futamára, mintegy 1300-an neveztek, ezzel az ország legnagyobb létszámú bringás eseményei közé csatlakozott.

A 127 km-es országúti maraton új pályája remekül debütált, sokaknak pedig kicsit az erőnlétét is felülmúlta. Az új szörnyeteg, a 750 méter hosszú, de átlagban 15-20% közötti meredekségű emelkedő. Ezen alakult ki az a 6 fős szökés is, ami a zalakarosi hegyi körpályáig ki is tartott az élen. A mezőny egy jelentős részének viszont tolnia kellett ezen a brutális meredeken a kerékpárt, de az indulók ezt láthatóan jó kedvvel fogadták, írja a velo.hu.

A Gelse után 10 km-rel következő Börzönce hegy aztán újabb lehetőséget kínált, a megrogyásra. A 1,5 km hosszú erdei utacska 15%-os meredekséggel kanyargott az első frissítő állomásig. A sok tolós kép és a jókedv itt is folytatódott. A hatfős szökés előnye, melyben négy magyar és két szlovén versenyző volt, elérte a 3 percet a hegytetőn. A Bakig tartó hosszú sík szakaszon sem csökkent az előnyük, majd 25 km-re a céltól már több, mint 4 perccel vezettek.

A döntés az utolsó 5 km-re maradt, ahol a karosi körpályán a kilátóhoz vezetett még egy kellemetlenül kemény emelkedő, ahol a szlovén Obal Primoz (Team Turbo Tropovici) ellépett szökevénytársaitól és Buruczki Szilárd (Merida Team CST) előtt 10 mp-el érkezett meg a célhoz. Primoznak mindössze 3 óra 10 perce volt szüksége a táv teljesítéséhez. A bronzéremért szoros sprint volt, melyet Ivanics Gergely (Hungarofondo) nyert meg. A nők mezőnye is nagyon kitett magáért, Chovanyecz Emese (Zalaegerszegi KSE) 3:45-ös ideje még a férfiak között is jó helyezést ért volna.

A 60 km-es 7 Vezér teljesítménytúrán 260-an neveztek és abszolút hazai siker született a 13 éves nagykanizsai Vastag Marcell (Teker Egyesület) révén, aki fiatal kora ellenére felnőttek tempójában tekert.

A legtöbben, mintegy hatszázan, a 33 km-es Karos-Spa családi túra 33 km-es távját teljesítették a Kis-Balaton körbetekerésével. A túra érintette a Kányavári-szigetet és a természetvédelmi területen keresztül kanyargó kerékpárutat. A 14 éven aluliaknak erre a távra ingyenes volt a nevezés, melyet 140 gyermekes család ki is használt.

A szombati napon, a Bikefun gyerekversenyen óriási hangulatot varázsoltak a szülők a mini körpályán, ahol 3 különböző korcsoportban, lány és fiú futamokban versenyzett a 36 gyerek. Ezután a szülők a 35 km-es warm up ride-on hangolódhattak a vasárnapi versenyre.

Az esemény során a szervezők munkáját a pályákon 140 fő segítette, rendőrök, polgárőrök, útvonal biztosítók és egyéb segítők is. Elfogyott 3000 üveg Primavera ásványvíz, 3000 müzliszelet, 300 kg banán, 40 nagy dinnye és 50 tálcányi zalai finomság, melyet a Garabonciás farm saját készítésű, őstermelői élelmiszereiből állítottunk össze. A sajtos-kolbászos falatkák ínyencségnek számítottak kerékpáros eseményen. A nézők szórakoztatásáról a legjobb magyar triálos, Hegedűs László és csapata gondoskodott.

Az esemény zárásaként tombola sorsolásra került sor, ahol a 320.000 Ft értékű piros Merida 93-30 kerékpárt és 50 további kerékpáros ajándékot sorsoltak.