Tour: ne szelfizzél az úton, mikor 50-nel jövök!

2014.07.08. 08:48

Soha ilyen nagy érdeklődés nem volt még a Tour de France-on, a britek megőrülnek a versenyért, százezrek tolonganak az utak mellett, ebből aztán adódnak konfliktusok is.

A Yorkshire-ben kanyargó utak nagy része eleve elég szűk, de akkor még nehezebben férnek el rajta a bringások, ha a belépő nézők sorfala között kell eltekerniük. A Touron általában csak a nehéz, meredek hegyeken alakul ki veszélyesen nagy és felpörgött tömeg – van is ebből mindig baleset –, de Nagy-Britanniában a legkisebb dombot is ezrek lepik el.

„A nagy tömeg élmény nekünk, bringásoknak, de próbáljatok meg mindenki biztonságára figyelni, hagyjatok több helyet, és egyet lépjetek hátra" – írta Twitterén Fabian Cancellara az első szakasz után.

A második szakaszon Ramunas Navardauskas teremtett rendet, nem bírta elviselni, hogy a nézők telefonjaikat lógatják be elé, hogy egy jó fotót készítsenek, így aztán simán kiütött egy mobilt az egyik szurkoló kezéből. Aztán újra próbálkozott. „Az emberek úgy akarnak szelfizni, hogy mögöttük van a mezőny, ez nagyon veszélyes" – mondta Jurgen van der Broeck, és John Degenkolb is erről beszélt a Eurosport elemzőműsorában.

A Shimano-Giant bringása, Roy Curvers nem volt annyira agresszív, mint Navardauskas, de neki is sikerült eltakarítani egy óvatlan nézőt az útból. Curves éppen a részhajrára készült, közel 50 kilométer per órás tempóval tekerhetett, hogy Marcel Kittelt felvezesse, de az útszélén elkapott egy szurkolót, és szabályszerűen kiütötte.

A brit Gerraint Thomas is veszélyesnek tartja a szelfizést, szerinte az is baj, hogy mivel Nagy-Britanniában nem láttak még túl sok nívós versenyt, az út szélén állók fel sem tudják mérni, milyen gyorsan érnek oda hozzájuk a kerékpárosok. Thomas azt mondta, nem is a mezőny élén haladók vannak veszélyben, mert ők még tudnak reagálni a belógó szurkolókra, hanem a bolyban hajtók, akik szinte vakon követik őket.