A Tour címvédője feladta a horroretapon

2014.07.09. 15:52

A Tour de France ötödik szakasza horrorisztikussá vált. Az eső és a csúcsós út miatt egymást érték a bukások. A címvédő Chris Froome kétszer is bukott és feladta a versenyt. Vincenzo Nibali óriásit versenyzett, két és fél percet vert Alberto Contadorra, és a többi favorittal szemben is előnyt szerzett.

A Tour ötödik szakaszától mindenki rettegett, az Ypres és Arenberg közötti 152,5 kilométeren az északi klasszikusokról ismert kockaköves utakra is rávitték a mezőnyt. A bukások és defektek ezeken a szektorokon mindig megszórják a mezőnyt.

A macskakövek nélkül is volt elég nehézség, – két szakaszt ki is vettek az útvonalból biztonsági okok miatt – a rossz, esős időben egymást érték a bukások. A kedden is bukó címvédő, Chris Froome ezúttal is elesett, először 35 kilométer kerékpározás után a jobb oldalát húzta meg. Froome-on kívül több sztár is a csúszós út áldozata lett, Fabian Cancellara, Alejandro Valverde és Marcel Kittel is bukott, de mindannyian folytatni tudták.

Froome első bukása az ötödik szakaszon

Froome körülbelül 85 kilométernél másodjára is bukott, nagyon megviselte a dolog, fájós bal csuklóját tartotta jobb kezével. Még megpróbálták rábeszélni, hogy folytassa a versenyt, de fejét rázva végül beszállt a csapatautóba, és feladta a Tourt. Sérülten nem kockáztathatott még egy bukást, fájós kezével nem tudta rendesen fogni a kormányt.

Froome feladta a Tourt

A britek ezzel már második sztárjukat veszítették el, a sprinter Mark Cavendish még az első szakaszon bukott. Később is sorra jöttek a bukások, egy lottós szabályos szaltót mutatott be az egyik macskaköves szakasz kanyarjában, elesett Andrew Talansky és Jurgen van der Broeck is. Ők mindketten a legjobb tízbe pályáznak.

Az esőhöz és a macskakőhöz legjobban a sárga trikós Vincenzo Nibali alkalmazkodott, a darabjaira szakadt mezőnyben egy kisebb csoporttal sikerült utolérnie a szakasz elején megszökő hat kerékpárost, miközben bravúrral áthajtott egyik eleső csapattársán is. A kockakövön óvatosabban hajtó Alberto Contador, Rui Costa és Valverde több mint egy perccel tempóztak Nibaliék mögött a céltól 30 kilométerre. Az Asztana gyorsan reagált erre, előre küldte tempót diktálni Jakob Fuglsangot, hogy maximalizálják a különbséget. A dán segítő széthajtotta magát, így tíz kilométer alatt még 40 másodpercet rá is pakoltak az előnyre, két perc feletti is volt az előny.

Nibali nem a szakaszgyőzelemben gondolkodott, de olyan klasszikus menők, mint Peter Sagan vagy Fabian Cancellara egyértelműen erre pályáztak. A vérszemet kapó Asztana azonban keresztülhúzta a számításaikat, az elképesztő tempót ők sem bírták, csak Lars Boom tudott elöl maradni Nibalival és Fuglsanggal. A holland az utolsó 6 kilométeren be is támadott, Nibaliék nem tudtak vele menni, így behúzta a szakaszt. A második-harmadik helyen Fuglsang és Nibali gurult be 19 másodperccel később. A negyedik helyet Sagan szerezte meg.

Eredmények:

5. szakasz, Ypres–Arenberg Porte du Hainaut
1. Lars Boom (Belkin) 3:18:35
2. Jakob Fuglsang (Asztana) +19 mp
3. Vincenzo Nibali (Asztana)
4. Peter Sagan (Cannondale) 1:01
5. Fabian Cancellara (Trek)
6. Jens Keukeleire (Orica Greenedge)
7. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) 1:07
8. Lieuwe Westra (Asztana 1:09
9. Matteo Trentin (Omega Pharma) 1:21
10. Cyril Lemoine (Cofidis) 1:45

Összetett:
1. Vincenzo Nibali (Asztana) 20:26:46
2. Jakob Fuglsang (Asztana) + 2 mp
3. Peter Sagan (Cannondale) + 44 mp
4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) + 50
5. Fabian Cancellara (Trek) +1:17
6. Jurgen Van Den Broeck (Lotto Belisol) +1:45
7. Tony Gallopin (Lotto Belisol)
8. Richie Porte (Sky) +1:54
9. Andrew Talansky (Garmin Sharp) +2:05
10. Alejandro Valverde (Movistar) +2:11