Greipel nyerte a Tour 6. szakaszát

2014.07.10. 18:04

A Tour de France hatodik szakasza is szedte az áldozatokat, a bukások miatt több kerékpáros is feladta a versenyt. A mezőnyhajrát André Greipel nyerte, Vincenzo Nibali simán megtartotta a sárga trikót.

Arres és Reims között 194 kilométer várt a mezőnyre, a két kategorizált emelkedő nem jelentett túl nagy nehézséget, de a befújó oldalszél azért szétszaggata mezőnyt.

A szakasz elején Jerome Pineau (IAM), Tom Leezer (Belkin), Luis Mate Mardones (Cofidis) és Arnaud Gerard (Bretagne) szökött meg, de nem volt esélyük a győzelemre. A Giant-Shimano kontrollálta az eseményeket, Marcel Kittelnek akartak összehozni egy újabb szakaszsikert, így vezették az üldözést.

Az esős, szeles időben ma is sok bukás volt, Alberto Contador is elveszítette egyik segítőjét, Jesus Hernandez bukása után még az eszméletét is elveszítette, ezek után nem volt kérdés, hogy feladja a versenyt.

Az Omega-Pharma úgy gondolta, hogy akkor van esélye nyernie sprinterüknek, Mark Renshaw-nak, ha a célegyenesbe minél kevesebb riválisa érkezik. Ezért szakasz közben többször is óriási iramot diktáltak, valamelyest működött is taktikájuk, az oldalszélben több versenyző is kikerült a szélárnyékból, és leszakadt. A hajráig Marcel Kittel sem jutott el, másfél kilométerre a céltól már feladta a küzdelmet.

Így is volt azonban elég sprinter a mezőny élén, André Greipel pedig kihasználta Kittel hiányát, és magabiztosan behúzta a győzelmet a norvég Kritoff előtt, akinek ez már a második második helye volt a Touron. A

Eredmények:

6. szakasz:

1. André Greipel (német) Lotto Belisol
2. Alexander Kristoff (norvég) Katusha
3. Samuel Dumoulin (francia) AG2R
4. Mark Renshaw (ausztrál) Omega Pharma
5. Peter Sagan (szlovák) Cannondale
6. Romain Feillu (francia)  Bretagne
7. Tom Veelers (holland) Giant-Shimano
8. Bryan Coquard (francia) Team Europcar
9. Sep Vanmarcke (belga) Belkin
10. Sylvain Chavanel (francia) IAM

Összetett:

1. Vincenzo Nibali (Asztana)
2. Jakob Fuglsang (Asztana) + 2 mp
3. Peter Sagan (Cannondale) + 44 mp
4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) + 50
5. Fabian Cancellara (Trek) +1:17
6. Jurgen Van Den Broeck (Lotto Belisol) +1:45
7. Tony Gallopin (Lotto Belisol)
8. Richie Porte (Sky) +1:54
9. Andrew Talansky (Garmin Sharp) +2:05
10. Alejandro Valverde (Movistar) +2:11