Másfél centin dühönghet a Tourminator

2014.07.11. 17:55

A Tour de France hetedik szakaszán minden Peter Sagannak dolgozott, de a szlovák kerékpáros idén harmadszor is lemaradt a szakaszgyőzelemről, célfotóval kapott ki Matteo Trentintől. Vincenzo Nibali továbbra is őrzi a sárga trikót.

Nehéz napokon van túl a Tour mezőnye, és szombaton már egy kemény hegyi befutó is jön, a sprinterekről pár napig meg lehet feledkezni. Az idei második leghosszabb szakaszon, az Épernay és Nancy közötti 234,5 kilométeres távon azonban még jó eséllyel nyerthetett valamelyikük, csak a szakasz végén lévő két kisebb dombot kellett kibírniuk, hogy hajrázhassanak.

A terep leginkább Peter Sagannak feküdt, nem is véletlen, hogy a pontversenyt vezető szlovák bringás csapata kontrollálta a mezőnyt, és sokat küzdött azért, hogy ledolgozza a különbséget a szökevénycsoporttól. Hat kerékpáros tudott elmenni, közel négyperces előnyük is volt, de az utolsó 20 kilométerre már a legtovább kitartó Huzarskit és Elmigert is befogták.

Ekkor kezdődött az igazi verseny, az emelkedőn Thomas Voeckler támadott, a mezőny megnyúlt, több sprinter, Kittel, Renshaw és Degenkolb sem bírta a tempót, így Sagannak nőttek az esélyei. Pár kilométer után még kisebb lett a főmezőny, egy bukás kettévágta a bolyt, a BMC kapitány, az összetett 11. helyén álló Tejay van Garderen is leszakadt.

Az utolsó emelkedőn jött az újabb szelekció, Alberto Contadorék is meghúzták, de nem sikerült leszakítaniuk senkit a legnagyobb riválisaik közül. A kaptató tetején aztán Sagan is előrejött, és Greg Van Avermaettel meg is szöktek. Sagan elképesztően jól lejtőzött, gyorsan nőtt a különbség, úgy tűnt elég előnyük van ahhoz, hogy megnyerjék a szakaszt. A páros között azonban nem volt meg az összhang, a belga nem igazán akarta segíteni Sagant, miközben Talansky gyorsított a mezőnyben.

A szlovák nem is erőltette eztán, a sprintre készült, és egy kilométerre a céltól újra együtt volt a mezőny. Sagan is indított, de egy kicsit elkésett, Matteo Trentin két centivel megverte a hajrában. Csak a célfotó döntött, elsőre az olasz sem hitte el, hogy nyert, ő is a Tourminatornak becézett Sagannak gratulált.

A hajrában megint többen buktak, a top tízre pályázó Andrew Talansky is csúnyán odaverte magát az aszfalthoz.

Sagan simán vezeti a pontverseny, de egyre frusztráltabb lehet, hogy még nem jött össze neki szakaszgyőzelem az idei Touron. Az eddigi hét etapon már háromszor volt második, emellett gyűjtött még három negyedik és egy ötödik helyet is. A szlovák kerékpáros már a második szakaszon is arra panaszkodott, hogy mindenki csak őt figyeli, de ha szökés van, nem igazán segít neki senki, ezért ő sem hajt teljes erőbedobással. Ez a taktika ma sem jött be neki.

Eredmények:

7. szakasz, Épernay–Nancy 234,5 km
1. Matteo Trentin (olasz) Omega Pharma-Quick Step 5:18:39
2. Peter Sagan (szlovák) Cannondale
3. Tony Gallopin (francia) Lotto-Belisol
4. Tom Dumoulin (holland) Giant-Shimano
5. Simon Gerrans (ausztrál) Orica Greenedge
6. Daniel Oss (Ita) BMC
7. Cyril Gautier (francia) Europcar
8. Sylvain Chavanel (francia) IAM
9. Sep Vanmarcke (belga) Belkin
10. Greg Van Avermaet (belga) BMC

Összetett:
1. Vincenzo Nibali (olasz) Astana 29:57:04
2. Jakob Fuglsang (dán) Astana + 2 mp
3. Peter Sagan (szlovák) Cannondale + 44 mp
4. Michal Kwiatkowski (lengyel) Omega Pharma-Quick Step + 50 mp
5. Tony Gallopin (francia) Lotto-Belisol +1:45
6. Richie Porte (ausztrál) Team Sky +1:54
7. Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp +2:05
8. Alejandro Valverde Belmonte (spanyol) Movistar +2:11
9. Romain Bardet (francia) AG2R La Mondiale +2:11
10. Rui Alberto (portugál) Lampre-Merida +2:11