Ez már Tour-taktika, odadobták a sárga trikót

2014.07.13. 18:07

Az Asztana és Vincenzo Nibali nem akarta megtartani a sárga trikót, így azt Tony Gallopin szerezte meg. Tony Martin bevállalós szökésből nyerte a Tour de France 9. szakaszát. Az utolsó 59 kilométert egyedül tekerte le.

Jól sejtette a mezőny, hogy a Tour 9. szakaszán a favoritok nem feltétlenül szaggatják szét magukat, mert hétfőn kegyetlen, sok mindenről döntő hegyi szakasz következik. A vasárnapi etap sem volt éppen könnyű, de az utolsó hegyről még negyven kilométernyi lejtmenet és sík rész következett.

Már az első emelkedőn megindultak a támadások, volt, hogy 25 fős boly is tekert az élen, de ekkor még úgy tűnt, az Asztana megvédi a sárga trikót, és az összetettben viszonylag jól állókat nem engedik megszökni. A legjobban Tony Gallopin (Lotto) állt, 3:27-es hátránnyal a 11. volt az összetettben. 15 kilométer után ketten, Alessandro De Marchi és Tony Martin, váltak le a szökevénycsoportból, és sorra elsőként vették a hegyeket.

Mögöttük egy viszonylag nagyobb csoport alakult ki, ebben hajtott többek közt Fabian Cancellara, Gallopin és Joaquin Rodriguez is. A főmezőny még hetven kilométer után is elég nagy tempót diktált, Martinék 2:20-szal vezettek csak, a frissítőállomás után viszont gyorsan nőni kezdtek a különbségek. Gallopin már sárga trikóban érezhette magát.

Martin és De Marchi szépen gyűjtögették a hegyi verseny pontjait, a harmadik helyekre pedig Rodriguez robbant rá. Látszik, formába lendült, és harcolhat a pöttyös trikóért. Martin a legnehezebb hegyre, a Marksteinra menet lerázta magáról De Marchit, és már szinte biztos volt a győzelme. Az időfutam-világbajnok bő háromperces különbséggel kezdhette meg az utolsó 40 kilométert az üldözők előtt, míg Nibaliék nyolcpercnyire voltak tőle.

Martin jó ritmusban hajtott, és simán behúzta a szakaszt,közben a pöttyös trikót is megszerezte, a kérdés csak az volt, hogy Gallopin megszerezheti-e a sárga trikót. A Lotto francia bringása ki is hajtotta magát, de elég jó nevekkel hajthatott a második helyért. Cancellara, Van Avermaet és vele együtt dolgozott a csoportban. Martintól 2:45-öt kaptak, míg Nibali és a több favorit 8:04-es hátránnyal érkezett.

Gallopin most 1:34-gyel vezet Nibali előtt, míg a szintén csoportjában hajtó Tiego Machado a harmadik helyet szerezte meg összetettben.

Eredmények:

9. szakasz, Gérardmer-Mulhouse 170 km
1. Tony Martin (német) Omega Pharma-Quick Step 4:09:34
2. Fabian Cancellara (svájci) Trek +2:45
3. Greg Van Avermaet (belga) BMC
4. Tom Dumoulin (holland) Giant-Shimano
5. Matteo Montaguti (olasz) AG2R
6. José Joaquin Rojas (spanyol) Movistar
7. Steven Kruijswijk (holland) Belkin
8. Mikael Cherel (francia) AG2R
9. Brice Feillu (francia) Bretagne
10. Tiago Machado (portugál) Netapp-Endura

Összetett:
1. Tony Gallopin (francia) Lotto-Belisol 38:04:38
2. Vincenzo Nibali (olasz) Asztana  +1:34
3. Tiago Machado (portugál) Netapp-Endura +2:40
4. Jakob Fuglsang (dán) Asztana +3:18
5. Richie Porte (ausztrál) Sky +3:32
6. Michal Kwiatkowski (lengyel) Omega Pharma-Quick Step +4:00
7. Alejandro Valverde (spanyol) Movistar +4:01
8. Pierre Rolland (francia) Europcar +4:07
9. Alberto Contador (spanyol) Tinkoff-Saxo +4:08
10. Romain Bardet (francei) AG2R +4:13