Adják vissza Armstrong Tour-győzelmeit!

2014.07.17. 18:51

Tizenkét Tour de France-győztes állt ki amellett, hogy a doppingvétség miatt megbüntetett Lance Armstrongnak vissza kellene kapnia hét győzelmét, írta a De Telegraaf nevű lapra hivatkozva a Cyclingnews.com.

„Nem kellett volna kihúzni Armstrongot a listáról. Nem lehet csak úgy megváltoztatni az eredményeket tíz évvel később. Nyilván nem helyes, amit tett, de nem lehet újraírni a történelmet" – mondta Joop Zoetemelk, aki 1980-ban tudta megnyerni a francia kerékpáros körversenyt.

A 25 még élő Tour-győztes közül ketten nem válaszoltak a lapnak, ketten azt mondták, nincs véleményük a kérdésben, Eddy Merckx és Alberto Contador pedig nem akart beszélni a kérdésről. Heten ellenezték, hogy visszakapja a címeit.

Ön visszadná a győzelmeket?

Az idősebb győzteseken kívül az elmúlt évek bajnokai közül csak Andy Schleck és Oscar Pereiro Sio vélte úgy, hogy Armstrongnak meg kell tartania a hét győzelmét, „mert úgyse emlékszik senki arra, hogy kik voltak akkor a másodikok." Chris Froome, Cadel Evans és Bradley Wiggins szerint ugyanakkor a hét érintett versenyt győztes nélkül kellene hagyni, „így jelképezve egy korszakot."

„Armstrongot a listán kellett volna hagyni. Egy százéves történelmű versenyen nem lehet olyan, hogy hét évig nincs győztese. A dopping évtizedek óta a sport része, és nem csak a kerékpárban. Ki állítaná azt, hogy Jacques Anquetil tisztán nyert? El kéne venni az ő győzelmeit is? És ha már itt tartunk, miért tarthatta meg Richard Virenque a pöttyös trikót" – fakadt ki Stephen Roche, aki 1987-ben nyert.

„Minden versenynek kell, hogy győztese legyen. De nem én mondom meg, hogy kinek kellenne annak lennie, de ha senki nem mond semmit, akkor Armstrong nyerte ezeket a Tourokat" – érvelt az ötszörös győztes Miguel Indurain.

A De Telegraaf megkereste Armstrongot is, aki azonban nem akart nagyon nyilatkozni. „Szerintem jobb erre semmit sem mondani. Persze megvan a véleményem, de megtartom magamnak egyelőre" – mondta.

A Tour de France igazgatója, Christian Prudhomme hallani sem akar arról, hogy Armstrong visszakerüljön a győztesek közé. Szerinte ő már a múlt, és arra kéri a nézőket is, hogy felejtsék el.