Utálkozott a Tour miatt, aztán etapot nyert

2014.07.19. 18:29

A Tour de France 14. szakaszát az a Rafael Majka nyerte, aki legszívesebben el sem indult volna a versenyen. Vincenzo Nibali továbbra is őrzi a sárga trikót, egy perccel a szombati hegyi szakaszon is növelte az előnyét.

Pénteken az óriási hőség miatt is szenvedtek a kerékpárosok, de szombaton is kemény etap várt rájuk az Alpokban. Három kategorizált emelkedő, köztük az idei Tour legmagasabb csúcsa, a 2360 métere magas Col d'Izoard is szerepelt a programban.

Joaquim Rodriguez pénteken elveszítette a pöttyös trikót, de nem adta fel a harcot, csatlakozott ahhoz a 17 fős szökevénycsoporthoz, amelyikben Peter Sagan is ott tekert, hogy elvigye a részhajrát, és növelje előnyét a pontversenyben. A szökevények között több viszonylag jó hegyi menő is ott volt, Alessandro De Marchi, Rafal Majka és Mikel Nieve is szakaszgyőzelemre pályázhatott. Rodriguezt pöttyös trikós terveit mindenki tiszteletben tartotta, az első hegyet is elvitte, majd az Izoardon is elsőként haladt át, ezzel elvitte a Tour-alapító Henri Desgrange-ról elnevezett különdíjat, és a pöttyös trikós is megszerezte.

A Risoul aljában az első csoportban, Serpa és De Marchi lógott meg, utóbbi még egyszer ritmust váltott, és egyedül próbálkozott. Nem sokáig tartott ki a lendülete, Majka is megindult, könnyen lekerülte De Marchit és jó ritmusban pedálozott a csúcs felé. A favoritok csoportja ekkor már csak egyperces hátrányban, de Majka tartani tudta a különbséget.

A főcsoportban nagy volt az egység, és bár Nibaliék azt mondták, hogy ezen az etapon inkább cska védekeznek, mégis a sárga trikós bontotta meg a sort. Támadását csak Jean-Christophe Péreaud (AG2R) tudta átvenni. Hiába próbáltak a többiek Tejay Van Garderen (BMC) vezetésével felzárkózni, nem sikerült nekik, az összetett második helyén álló Alejandro Valverde viszont megroppant, bő fél percet kapott Romain Bardét-től, így már csak 13 másodperccel vezet a harmadik előtt, míg a sárga trikós egy percet adott neki. Nibaliék jól haladtak, de Majka kitartott, és 24 másodperces előnnyel megnyerte a szakaszt.

A lengyel kerékpáros el sem akart indulni a Touron, a Giro d'Italiát végigküzdötte, és úgy gondolta, hogy tönkreteszik az egészséget, ha kevés pihenő után újra le kell nyomnia egy háromhetest. Hiába méltatlankodott, a Saxo-Tinkoff berakta a csapatba, mert Roman Kreuzigert doppingügye miatt vissza kellett léptetni. Majkának Alberto Contador segítése lett volna a feladata, de csapatkapitányának kiesésével már szabadabban versenyezhetett. Már pénteken is benne volt a szökésben, de akkor csak a második hely jött össze neki.

Eredmények:

14. szakasz, Grenoble-Risoul
1. Rafal Majka (lengyel) Tinkoff-Saxo 5:08:27
2. Vincenzo Nibali (Ita) Asztana  +00:24
3. Jean-Christophe Peraud (francia) AG2R +00:26
4. Thibaut Pinot (francia) FDJ.fr 0:00:50
5. Romain Bardet (francia) AG2R +00:50
6. Tejay Van Garderen (amerikai) BMC +00:54
7. Frank Schleck (luxemburgi) Trek +1:01
8. Laurens Ten Dam (holland) Belkin +1:07
9. Leopold König (cseh) Netapp-Endura +1:20
10. Alejandro Valverde (Spa) Movistar +1:24

Összetett:
1. Vincenzo Nibali  61:52:54
2. Alejandro Valverde +04:37
3. Romain Bardet +4:50
4. Thibaut Pinot +5:06
5. Tejay van Garderen +5:49
6. Jean-Christophe Peraud +6:08
7. Bauke Mollema +8:33
8. Leopold König +9:32
9. Laurens Ten Dam +10:01
10. Pierre Rolland +10:48