Szinte minden ér látszik a bringás lábán

2014.07.26. 22:01

A Tour de France 18. szakasza után Bartos Huzarski (Netapp-Endura) egy sokak számára sokkoló fotót posztolt Facebookjján. A magát kihajtó kerékpárosnak szinte minden ere megszámolható a lábán.

A 18. etap nagyon kemény volt, a Pirenusokban két nagy csúcsra, a 2115 méter magas Tourmalet-ra, és az 1520 méteres Hautacamra is fel kellet mászniuk a bringásoknak. Sokan a túlélésre játszanak az ilyen szakaszokon, de Huzarski bevállalós volt, már a szakasz elején meglépett a szökevénycsoporttal. Végül a 31. lett, közel 11 percet kapva a szakaszgyőztes Nibalitól.

A kemény etap után pedig lefotózta a lábát, amelyet aztán kiposztolt. A nem mindennapi és talán ijesztő látvány miatt egyből elkezdődtek a találgatások, hogy Huzarski kidagadó vénái vérdoppingra utalhatnak.

A bringás válaszolt is az elméletek gyártóinak. "Nem gondoltam volna, hogy ilyen vitát vált ki ez a kép. Számomra ez nem különlegesség, gyakran látok ilyet, ha nem is mindennap. Főleg akkor, ha kemény a verseny, és még meleg is van. Sok mindent gondolnak az emberek, - hogy ez lehetetlen, hogy ez nem normális, egészségtelen, és hogy doppingra utal és a többi. Még jó, hogy nem olyan lábaim vannak, mint a Victoria Secret's modelljeinek, vagy Marynek a szomszéd zöldségesből, vagy irodai dolgozóknak, aki mondjuk heti háromszor bicikliznek 10 kilométert vagy futnak egy-egy órát."

Huzarskinak a fellelhető fotók alapján verseny közben tényleg nem ilyen a lába, a vénák azért lehetnek ilyen látványosan kidagadva, mert a földön állva a gravitáció ellen kell dolgoznia a szív felé tartó véráramnak, és kiszáradt szervezettel, besűrűsödött vérrel ez még nagyobb munkát igényel.