Nem mondok egy szót sem, éppen sírok

2014.07.27. 10:51

Jean-Christophe Péraud 1997 óta a franciák legnagyobb összetett sikerét érte el a Tour de France-on. Vincenzo Nibali mögött lett második. 37 évesen, akkor, amikor már sokan rég felhagynak a profi sportolással. Az időfutam után nem is titkolta érzelmeit.

Péraud 13 másodperces hátránnyal, a harmadik helyen indult a szombati időfutamon. Az AG2R bringása ezt elég gyorsan lefaragta, Thibaut Pinot nem bírta tartani vele az iramot. Péraud még akkor is nyugodt maradt, amikor az 54 kilométeres szakasz vége felé defektet kapott.

Alig esett be a célba, máris kamerák és mikrofonok vették körbe az elérzékenyülő és sírni kezdő Péraudt-t. „Ez csodálatos, ez csodálatos" – csak ennyit tudott mondani.

Egy riporter később még erősködött, hogy mondjon valamit, legalább egy szót. „Képtelen vagyok akár egy szót is mondani neked, mert éppen sírok" – jött a gyakorlatias válasz.

Később, mikor kicsit kifújta magát, már nyugodtabb körülmények között nyilatkozott. „Azért jöttem, hogy a legjobb ötbe kerüljek, amikor Froome és Contador kiesett, számomra is megnyílt a lehetőség, és lépésről lépésre haladtam, elkezdtem gondolkodni a második helyen. Most ez számomra egy kisebb győzelemmel ér fel."

A későbbi sajtótájékoztatón rákérdeztek arra is, hogy miért sírt. "Óriási erőfeszítéseket tettem, és amikor egy ilyen erőfeszítés kifizetődik, akkor elérzékenyülsz" – válaszolta, és miután erős csapatáról kezdett beszélni, megint kitörtek a könnyei. Vége is lett a sajtótájékoztatónak.

A 37 éves bringás még két évet tervez a profik között, ha a tavaly 41 évesen Vuelta a Espanát nyerő Chris Hornert veszi példának, még neki is jöhetnek nagy sikerek. Péraud a Giro d'Italián szeretné majd kipróbálni magát.