A Vueltán szétszedik egymást a világ legjobb kerékpárosai

2014.08.28. 19:37

Alejandro Valverde óriásit tekerve nyerte meg a Vuelta a Espana hatodik szakaszát. Az utolsó emelkedőn csapatársáért, Nairo Quintanáért dolgozott, de ő bizonyult erősebbnek, Alberto Contadort és Chris Froome-ot is legyőzte. Már az összetettben is ő vezet.

A Vuelta eddig a sprinterekről szólt, a hatodik szakasz volt az első, ahol az összetett győzelemre pályázóknak is meg kellett mutatnia, mennyi van bennük. A Benalmádena és Cumbres Verdes közötti 1677 kilométeres etapjából az utolsó négy kilométer volt igazán kegyetlen, átlagban 7,8 százalékos volt az emelkedés, de több szakaszon a tíz százalékot is meghaladta.

Mikor ideért a mezőny, már a szökevényeket is befogták, és minden favorit a boly élére jött. Az egyenes, meredek emelkedő leginkább a robbanékony Joaquim Rodrigueznek feküdt, szinte mindeki őt nevezte meg favoritnak. A katyusás spanyol próbálkozott is, 700 méterre a céltól, izomból elment az élbolytól. A lendülete azonban hamar elfogyott. A többi nagy üldözte, a Giro-győztes Quintana, korábbi Tour-győztesek, Contador és Chris Froome, valamint a másik spanyol kedvenc, Valverde zárkózott, de próbált kapaszkodni a Giro hegyi szakaszain idén nagyot menő Fabio Aru is.

A verseny nagy favoritjának Quintanát tartják, csapattársa, Valverde is azért dolgozott, hogy ő vegye át az összetett első helyét. Az emelkedőn önfeláldozóan diktálta a tempót, fárasztotta magát a mezőny elején. Quintana azonban nem bírta a végét, Valverde volt az, aki továbbment, mikor megfogták Rodriguezt.

Mögötte Contador és Froome meccselt, de a két bringás nem tudta megelőzni Valverdét. Végül Froome lett a második, Contador a harmadik. Rodriguez nyolc másodperc hátránnyal negyedik lett, míg Quintana ötödikként, 12 másodpercre lemaradva érkezett. Valverde a győzelemért járó időjóváírásnak is köszönhetően összetettben is megelőzte csapattársát, és átvette a piros trikót is.

Froome és Contador nagyon biztatóan tekert, korábban mindketten arról beszéltek, hogy a Touron szerzett sérüléseik miatt nem érték el a csúcsformájukat. A mai szakasz azonban megmutatta, hogy nagyon erősek, és óriási verseny lehet még a Vueltán. Öt-hat klasszis bringás hajthat a dobogóért.

Eredmények:   

6. szakasz, Benalmadena-Cumbres Verdes, 167,7 km:
1. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 4:35:27 óra
2. Chris Froome (brit, Sky) azonos idővel
3. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Valverde 22:48:08 óra
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 15 mp hátrány
3. Contador 18 mp h.
4. Froome 22 mp h.
    

Pénteken az Alhendin és Alcaudete közötti 169 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.