Szaltózva verte magát aszfalthoz a Vuelta eddigi legjobbja

2014.09.02. 18:13

Két időfutam világbajnok közül Tony Martin nyerte a Vuelta a Espana tizedik szakaszát. A piros trikós Nairo Quintana nagyot bukott, és ezzel a visszacsúszott a 11. helyre, már a nagyot hajtó Alberto Contador vezet összetettben.

A Vuelta az egyenkénti indításos előtt még teljesen nyílt volt, az összes igazi esélyes az élcsoportban volt, és jelentős időkülönbségek nem voltak köztük. Az időfutam azonban átrendezte a sorokat.

A 36,7 kilométeres szakasz az első 11,2 kilométeren keresztül emelkedett, aztán lejtős, kanyargós pálya következett következett, az etap felén így nagyon technikásnak is kellett lenni, nem csak erősnek. A második 18 kilométer kedvezett inkább az igazi, nagy áttételt taposó időfutam menőknek.

A szakasz két legnagyobb esélyesének két korábbi világbajnokot, a címvédő Tony Martint és Fabian Cancellarát tartották. A viszonylag korán startoló két bringás hozta is a formáját, és nagyon szoros meccset vívtak egymással. Cancellara adta meg az alapidőt, de Martin a hegytetőn tíz másodperccel átvette a vezetést, a 30 kilométeres időmérőig ezt 16-ra növelte, és ugyan veszített kicsit sebességből, de 11 másodperccel előbb ért célba riválisánál.

Martint és Cancellarát az első időmérőnél sokan megelőzték, de a végére kijött az, hogy a szakasz második felén kellett igazán nagyot hajtani, így megőrizték az első két helyet.

A favoritok között óriási csata alakult ki, a már a Giro d'Italián is jó időfutamot teljesítő Rigoberto Uran Martinnal és Cancellárával is tudta tartani a lépést, végül csak 15 másodpercet kapott. 11,2 km-nél Contador mente a legjobb időt, de a többi spanyol, Alejandro Valverde, Samuel Sánchez és Joaquim Rodriguez is egész jól tartotta magát. Mind fél percen belül voltak. Meglepetésre Chris Froome ment gyengébben, 28 másodpercet kapott az első résztávon Contadortól.

Quintan bukása a Vuelta időfutamán

A piros trikós Nairo Quintana hússzal volt lemaradva, de a lejtmenetben aztán perceket szedett össze. Egy éles kanyarban elszámította az ívet, és a szalagkorláthoz csapta magát, csúnyát bukott, de sérülése ellenére vissza tudott ülni kerékpárjára. Nagy szerencséje, hogy nem esett át a korláton, métereket zuhanhatott volna egy szakadékba.

A lejtmenetben hamar kiderült, Froome nem taktikázva ment lassabban felfelé, egész egyszerűen nem találta a ritmust, nemcsak Contador verte meg közel egy perccel, de még Valverde is meg tudta előzni. A movistaros fölülmúlta önmagát, de csapatának szüksége is volt rá, hogy nagyot menjen, mert Quintana bukása után megint ő lehet a kapitány, és őt fogják segíteni, hogy minél előbb végezzen összetettben.

Bár Contador is lassult a végén, Rigoberto Urán mellett ő jött ki legjobban az időfutamból, átvette összetettben a vezetést, 21 másodperccel vezet Valverde előtt. Urán a 9. helyről jött fel a dobogóra. A 9. szakaszt nyerő Anacona is jól tartotta magát, így a negyedik helyről várhatja a holnapi szakaszt.

Eredmények:

10. szakasz:
1. Tony Martin (Ger) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 47:02
2. Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing 00:11
3. Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team 0:00:15
4. Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 00:39
5. Samuel Sanchez (Spa) BMC 00:48
6. Cadel Evans (Aus) BMC 00:49
7. Vaszil Kirjenka (Blr) Sky 00:58
8. Alejandro Valverde (Spa) Movistar 1:01
9. Jesse Sergent (NZl) Trek 1:13
10. Christopher Froome (GBr) Sky 1:32

Összetett:
1. Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo
2. Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar 00:27
3. Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma-Quick-Step  00:59
4. Winner Anacona Gomez (Col) Lampre-Merida 1:12
5. Christopher Froome (GBr) Sky 1:18
6. Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha 1:37
7. Samuel Sanchez (Spa) BMC 1:41
8. Fabio Aru (Ita) Astana 2:27
9. Robert Gesink (Ned) Belkin 2:36
10. Damiano Caruso (Ita) Cannondale