Két nap alatt kétszer bukott, feladta a Vuelta favoritja

2014.09.03. 15:53

Nairo Quintana kedd után szerdán is bukott a Vuelta a Espanán, ezért a versenyen keddig vezető favorit feladta a spanyol kört. A 11. szakasz hegyi befutóját az olasz Fabio Aru nyerte.

Quintana kedden az időfutam közben mért el egy kanyart és csapódott neki a korlátnak. Súlyos sérüléseket nem szenvedett, így folytatni tudta az etapot. Szerdán is nyeregbe szállt, csípő- és bokasérülése ellenére, de 20 kilométer után feladta egy újabb bukás miatt. A kerékpárost kórházba szállították.

Quintana tegnap az elsőről a 11. helyre csúszott vissza, 3 perc 25 másodperc hátránya volt Contadorral szemben, de a kolumbiai hegyi menőnek egészségesen még esélye lehetett volna visszaküzdenie magát a legjobb ötbe. A Movistar csapat a második helyen álló Alejandro Valverdével még így is adhat dobogóst.

Aru bátor támadása győzelmet ért

A 11. szakasz 153,4 kilométeréből az utolsó tíz volt a döntő, az átlagban 7,5 százalékos emelkedő erősen megrostálta a mezőnyt, ekkora már utolérték a sokáig szökésben lévő Vaszil Kirijenkát (Sky) is.

A favoritok az utolsó 3,5 kilométerre hagyták a döntést, ekkor indította meg támadását  Dan Martin. Nem hagyták messzire elmenni, Joaquim Rodriguez vezetésével üldözték. Chris Froome-nak azonban erős volt ez a tempó, leszakadt, majd meglepetésre visszakapaszkodott, sőt az élre is állt 2 km-nél. A legmeredekebb, 14 százalékos résznél támadott, de Alberto Contador megkontrázta, és könnyedén ellépett tőle.  Az iram azonban lüktető volt, így kétszáz méter után újra együtt tekert az élcsoport. A következő akció Fabio Arué volt, majd Daniel Navarro is próbálkozott. Egy kilométernél Aru indított, és kirobbanó iramváltására már senki nem reagált, nagyot hajtva megszerezte a szakaszgyőzelmet.

A második helyért óriási sprint volt, ezt Valverde nyerte, a harmadik helyen Rodriguez érkezett. Az összetettben a helyezésekért járó bónuszok miatt így faragtak pár másodpercet a hátrányukon.

Eredmények:

11. szakasz, Pamplona-San Miguel de Aralar
1. Fabio Aru (olasz, Astana)
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) + 6 mp
3. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa)
4. Alberto Contador (spanyol, Saxo-Tinkoff)
5. Christopher Froome (brit, Sky) + 7
6. Rigoberto Uran Uran (kolumbiai, Omega Pharma-Quick Step) +14
7. Samuel Sanchez (spanyol, BMC) +15
8. Daniel Martin (ír, Garmin Sharp)
9. Daniel Navarro (spanyol, Cofidis) + 18
10. Robert Gesink  (holland, Belkin) + 21

Összetett:
1. Alberto Contador (spanyol, Saxo-Tinkoff)
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) + 20 mp
3. Rigobert Urán (kolumbiai, Omega Pharma-Quick Step) + 1:08
4. Christopher Froome (brit, Sky) +1:21
5. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa) +1:35
6. Samuel Sanchez (spanyol, BMC) +1:52
7. Fabio Aru (olasz, Astana) +2:13
8. Winner Anacona (kolumbiai, Lampre Merida) +2:22
9. Robert Gesink (holland, Belkin)
10. Damiano Caruso (olasz, Cannondale)Contador negyedik lett, egy másodperccel Froome előtt.