Contador sokkolóan könnyedén győzött

2014.09.08. 18:12

A Vuelta a Espana 16. szakaszát Alberto Contador nyerte. Az utolsó kilométerig nagyott küzdött Chris Froome-mal, de a spanyol nagyon meggyőző volt a hegyen.

A Vueltán hétfőn sem lazíthattak az összetettre pályázó kerékpárosok, a szombati és vasárnapi szakaszok után megint kemény hegymenet várt rájuk. A 160,5 kilométeren öt kategorizált, közte négy elsőkategóriás emelkedőt kellett legyőzni.

Az etap elején tizenhárman gondolták úgy, lehet esélyük szökésből nyerni, néhányan közülük egészen jó hegyi menőnek számítottak, mint például Alessandro De Marchi (Cannondale), aki a Touron a pöttyös trikóért is sokáig harcban volt. A szökésben Peter Kennaugh (Sky) és Luis León Sánchez (Caja Rural) is jó névnek számított. Több mint nyolc perccel is vezettek, de a Katyusa, majd a Sky vezetésével megközelített őket a főmezőny. A Cobertoria után a vb-re készülő Fabian Cancellara is tesztelte magát, ellépett a bolytól, de akciója nem volt komoly, meg sem próbálta utolérni a szökevényeket.

A favoritok közül Rigoberto Urán gyengélkedett, képtelen volt tartani a tempót a többiekkel, és visszacsúszott a mezőny végére. A Vueltán ezzel minden esélye elszállt.

A szökevények közül az utolsó emelkedőt hárman kezdték az élen, Gianluca Bramibilla,  Wout Poels (Omega Pharma) és De Marchi tempózott elől. Brambillát azonban a zsűri kiszólította, mert korábban a biciklin ülve összeverekedett Ivan Rovnijjal. De Marchi később már csak egyedül tekert, az utolsó hat kilométert másfélperces előnnyel kezdte meg.

Az előző etapokon Chris Froome szenvedett a hegyeken, csak küzdelmek árán tudott Contadorék közelében maradni, de most úgy tűnt, változtat ezen. A csapata, a Sky tartotta ellenőrzése alatt a mezőnyt, és kényelmetlen tempóval próbálták meg kikészíteni a riválisokat. Az utolsó négy kilométeren már csak 11-en tekertek Froome-ék csoportjában. Ekkor robbantott a tavalyi Tour-győztes. A ritmusváltásra Alberto Contador viszonylag könnyedén reagált, Joaquim Rodriguez (Katyusa) és Alejandro Valverde azonban nem bírta el ezt a tempót, ahogy Fabio Aru (Asztana) sem.

De Marchinak ezután már nem volt esélye a szakaszgyőzelemre, három kilométernél beérte őt Froome és Contador. A páros növelni tudta előnyét Rodriguezékkel szemben. Contador kivárásra játszott, Froome azonban még megpróbálta megtörni ellenfelét. A piros trikós azonban minden támadást átvett. Az erejével is jól gazdálkodott, 800 méterrel cél előtt nagyobb áttételt hajtva simán otthagyta Froome-ot, és megnyerte a szakaszt, 14 másodpercet adott a sky-osnak. Contador ezzel az összetettben is növelte előnyét, Froome maradt a harmadik helyen, de Alejandro Valverde már csak három másodperccel vezet előtte. A szakasz harmadik helyét a szökésben részt vevő De Marchi szerezte meg.

A mezőnyre kedden pihenőnap vár, szerdán folytatódik a Vuelta.

Eredmények:
16. szakasz:
1. Alberto Contador (spanyol, Saxo-Tinkoff)
2. Christopher Froome (brit, Sky) +15 mp
3. Alessando De Marchi (olasz, Cannondale) +50
4. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +55
5. Joaquim Rodriuguez (spanyol, Katyusa) +59

Összetett:
1. Alberto Contador (spanyol, Saxo-Tinkoff)
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +1:36
3. Christopher Froome (brit, Sky) +15 mp +1:39