Contador kipipálta a lehetetlen küldetést

2014.09.15. 15:16

Alberto Contador klasszis versenyzéssel, harmadszor nyerte meg a Vuelta a Espanát. A Tinkoff-Saxo bringása Tour de France-baleset után jutott fel újra a csúcsra.

 A 21. szakasz, a 9,7 kilométeres vasárnap esti időfutam már csak formaság volt Contador számára, csak arra kellett figyelnie, hogy beérjen a célba, 1 perc 37 másodperccel vezetett Chris Froome előtt. Az etapot Adriano Malori (Movistar) nyerte, Contadorék a csúszós, nedves úton nem mehettek a győzelemért. A biztonság fontosabb volt számukra.

Contador a 20. szakasz megnyerésekor a célvonalon áthaladva szokásos pisztolylövéses ünneplése után a jobb lábára mutatott. Ez a mozdulata is jelezte, hogy óriási sikerként élte meg harmadik Vuelta-győzelmét. A lábra mutogatás nem volt véletlen, szinte az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy el tud-e rajtolni a spanyol körversenyen. A Tour de France-on eltört a lába, és nem tudta igazán, hogy milyen formában van. Nyilatkozataiban ugyanúgy óvatoskodott, mint a Tourról szintén sérülések miatt kiszálló Chris Froome. A félelmeiket felülírta a verseny, látványos párharc alakult ki kettejük között, miközben másik három-négy bringás is nagyot harcolt a jó pozíciókért. Alejandro Valverde és Joaquim Rodriguez is stabil teljesítményt nyújtva jött be az összetett harmadik és negyedik helyére, és ők is akcióztak eleget, hogy egy pillanatra se legyen unalmas a Vuelta.

Az igazi Contador–Froome-csatát mindenki a Tourra várta, de a sérülések miatt végül egyikük sem ment végig. Sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha versenyben maradnak, de a Vueltán, ha nem is feltétlen csúcsformában megmutatták, hogy a következő években róluk szólhatnak a háromhetesek, meg persze Vincenzo Nibaliról és Nairo Quintanáról. Quintanát már az idei Vuelta esélyeseként emlegették, de úgy látszik, idén minden háromhetesen kihullik egy favorit. A kolumbiai két bukás után szállt ki a versenyből. Már majdnem a verseny fele lement, mire Contador úgy érezte, hogy lehet keresnivalója: „Az első nap, amikor jól éreztem magam, az a valdelinaresi volt (a 9. szakaszon Contador kezdett akciózni), addig nagyon sok problémám volt, de ekkor megváltozott a nézőpontom a formám miatt.”

Froome sem volt magabiztos, többször elmondta, hogy részben azért választotta a Vueltát, mert mindenképpen akart egy háromhetest teljesíteni az évben, és ha másra nem is, a 2015-ös szezonra kilométergyűjtő edzésnek jó lehet. Ennél azonban jóval komolyabban vette magát Froome, és az utolsó pillanatig küzdött a piros trikóért. A Sky bringása a tizedik szakaszon kapott 53 másodpercet Contadortól, az időfutama gyengén sikerült, pedig ebben szinte mindig jobb volt a spanyolnál. Froome az utolsó héten látszott erőre kapni, többször, csapatát előreküldve próbálta megtörni Contadort, de a nagy lábfordulatos támadásaira mindig reagálni tudott ellenfele. Contador nagyon taktikusan tartotta előnyét, hagyta, hogy Froome fárassza magát, majd elegánsan ellépett mellőle a hegyi szakaszokon. Látszott, óriási most az erőkülönbség közöttük, néhány hónap alatt Contador fölé nőtt a britnek. A Tour előtt, Critérium du Daupine-en még Froome dominált.

„Az elmúlt két hónapban többször megjártam a mennyet és a poklot, de nem akartam egy bukással befejezni a szezont. Nagyon elégedett vagyok ezzel a győzelemmel, a harmadik Vuelta-nyeréssel egy álom vált valóra, egy olyan, amit egyáltalán nem vártam. Sokan voltak azok, akik lehetetlen küldetésnek tartották, de én mindent megtettem, hogy megpróbáljak felépülni. Igaz, én sem gondoltam, hogy a Vueltára top formában térhetek vissza. A Grand Tourok azonban szerencsére olyan versenyek, hogy ahogy mész benne előre, napról napra építeni tudod a formád. Idén minden korábbinál keményebben készültem, és a rajt pillanatától a célig száz százalékot akartam nyújtani. Sosem voltam még ennyire professzionális, mint idén, és szerintem lett most a különbség” – nyilatkozta a győztes.