Félájultan fogta fel, hogy ő a világ leggyorsabbja

2014.09.24. 16:54

Bradley Wiggins nyerte az időfutamot a spanyolországi kerékpáros világbajnokságon. Óriásit hajtva verte meg a háromszoros győztes Tony Martint.

A ponferradai országúti kerékpáros világbajnokság férfi időfutamának egyetlen kérdése volt, vajon képes lesz-e bárki megszorítani a címvédő Tony Martint? A német az elmúlt három évben megnyerte a vb-t, és az idei szezonban is kiváló formában tekert. Többek között a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán is nyert időfutamot.

A korábbi években nagy ellenfelének számító Fabian Cancellara most nem vállalta az időfutamot, a mezőnyversenyt akarja megnyerni a svájci, így Martin legnagyobb riválisának Bradley Wiggins lépett előre. A 2012-es olimpiai bajnok azt állította, élete formájában van, és a dombos pálya miatt képes lehet megverni a németet.

A 47,1 kilométeres távból a 10. és a 40. kilométer között szinte végig emelkedett az út, hol kisebb, hol nagyobb mértékben, és csak az utolsó kilométereken lehetett megnyomni a lejtőn.

A legjobb versenyzők közül Sylvian Chavanel kezdett be, a francia 12,23 kilométernél 13:35-ös idővel ugrott az élre. Mögötte nagyon szoros verseny alakult ki, a cseh Jan Bartra és az ausztrál Rohan Dennis is közel volt hozzá, majd jött Wiggins és Martin is, utóbbinak 13:30-at mértek.

A következő ídőmérő pontig is sűrű maradt a mezőny, Wiggins átvette a vezetést, de Martin szorosan mögötte volt, 2,64 másodperc hátránnyal. Dennis állt a harmadik helyen, hét másodperccel.

Ahogy egyre erősebben emelkedett a pálya, úgy nőtt a különbség Martin és Wiggins között, a brit jóslata bevált, jobb tempót tudott diktálni a meredeken. Az már látszott, hogy a világbajnoki cím közte és Martin között dől el. A harmadik helyre a fehérorosz Vaszil Kirijenka jelentkezett be, nagyon jól osztotta be az erejét, a táv második felére szívta fel magát, és 57:13-mal ért célba. A dobogóról végül azonban lecsúszott, Tom Dumoulin négy másodpercet vert rá.

A holland nem sokáig örülhetett a pillanatnyi első helyének, mert máris jött Wiggins, aki 40 másodperccel volt gyorsabb nála. A brit, aki az egyórás világcsúcsra is bejelentkezett, 50,1 kilométer per órás átlagot hajtott. Martin hiába próbálkozott a lejtős részen, annyit kapott a hegyen, hogy nem volt esélye, 26 másodperccel lassabb volt Wigginsnél. A új világbajnok célba érése után szinte azt sem tudta, hol van, teljesen kimerült, azonnal kidőlt. Nem tudta, hogy áll Martinhoz képest, mikor közölték vele, akkor is nagyon lassan tudatosult benne, végül hüvelykujját felemelve ünnepelt.

Az időfutamon két magyar kerékpáros is versenyzett, a 63 célba érkező közül Dér Zsolt az 55., Fejes Gábor 57. lett.

Eredmények:

1. Bradley Wiggins (Nagy Britannia) 56:25.52
2. Tony Martin (Németország) 56:51.75
3. Tom Dumoulin (Hollandia) 57:06.16
4. Vaszil Kirijenka (Fehéroroszország) 57:13.44
5. Rohan Dennis (Ausztrália) 57:23.26

55. Dér Zsolt (Magyarország) + 6:27.65 

57. Fejes Gábor (Magyarország) +6:49.32 

A bajnok rámegy az egyórás csúcsra

Jövőre megpróbálja megdönteni az egyórás kerékpározás világcsúcsát is Wiggins. A rekordot múlt csütörtökön javította meg a német Jens Voigt, aki a svájci Grenchenben 51,115 kilométert tett meg hatvan perc alatt. Ezt megelőzően a cseh Ondrej Sosenka még 2005-ben tekert 49,7 kilométert. Az egyéni időfutamban olimpiai és immár világbajnok, 2012-ben Tour de France-győztes Wiggins jelezte: meglepte, hogy a 43 esztendős Voigt - aki nem tartozott a legjobb időfutamosok közé - nekivágott a rekordkísérletnek, de fantasztikus, amit elért. Az egyenkénti indítású számokban remeklő, háromszoros világbajnok német Tony Martin, aki ezúttal Wiggins mögött második lett, ugyancsak vállalkozhat majd rekordkísérletre, ugyanakkor a négyszeres vb-győztes svájci Fabian Cancellara egyelőre letett erről.