Armstrong megúszhatja, ha végre kitálal

2014.10.29. 12:40

Doppingolása miatt örökre eltiltották Lance Armstrongot mindenféle sporttevékenységtől. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke, Brian Cookson viszont lát esélyt arra, hogy mérsékeljék a kerékpáros eltiltását. Ehhez Armstrongnak segíteni kellene a korábbi doppingrendszer megismerésében.

Armstrongot csapattársai vallomásai alapján ítélték el 2012 végén, és bár ő maga is beismerte, hogy doppingolt, nyilvánosan eddig nem volt hajlandó arról beszélni, hogy kik segítették, hogyan kerülte el a lebukást. Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) örökre eltiltotta minden általa felügyelt sporttevékenységtől – a múlt héten egy bringás maratonról maradt le – , így a hegyikerékpárban, triatlonban és maratonfutásban is versenyző Armstrong előtt minden kapu bezárult.

Az USADA is többször kérte, hogy tegyen részletes beismerő vallomást, és akkor enyhébb büntetéssel megúszhatja, de Armstrong ellenállt. Júliusban aztán, ha nem is az USADA-nak, de vallomást tett. Az UCI Független Reformbizottságával (CIRC) ült le tárgyalni, és ügyvédje közlése szerint minden kérdésre válaszolt. Elliot Peters akkor azt is mondta, hogy nem kötöttek semmilyen alkut az elmúlt két évtized doppingügyeinek felgöngyölítésére létrejött bizottsággal, nem céljuk, hogy bárki mást bemártsanak.

A következő hetekben Armstrong hamarosan újra találkozik a CIRC-cel, 2015 januárjában pedig már az erről szóló jelentés is nyilvános lehet. „Mindig is mondtam, teljes mértékben rendelkezésére állok a nemzetközi bizottságnak, hogy segítsek a sportágunknak megtisztulni, hogy továbbléphessünk a generációkat megfertőző doppingon" – nyilatkozta a Cyclingnewsnak Armstrong, akiből úgy tűnik, hamarosan a doppingellenes küzdelem élharcosa lehet. Voltak már korábban is olyan elképzelések, hogy a bűnbánó bukott sztár – ahogy például Ben Johnson is –, lehetne a tiszta sport nagykövete.

Úgy tűnik, az UCI is hajlandó lehet rehabilitálni Armstrongot. Erre utal Brian Cookson a Velonews.com-nak adott interjúja is. „Azt hiszem, a megbocsátásra neki és bárki másnak is van esélye, tényleg. Minden attól függ, hogy mit mond el a bizottságnak. Ha hajlandó beszélni magáról és mások részrévételéről, és őszinte megbánást tanúsít, van esély a megbocsátásra. Ki kell mondani, Lance mit tett, de azt is, hogy nem ő volt az egyetlen, aki benne volt az ügyben. Minden attól függ, mit mond a bizottságnál, és az mire jut mindebből. Ez tudomásul kell vennünk, és ez alapján csökkenthetjük a büntetését, amit korában kapott."

Hogy a bűnbocsánat és a büntetés csökkentése pontosan mit jelenthet, azt nem részletezte Cookson. Meglepő lenne, ha az örökös eltiltást négy évnél is kevesebbre csökkentenék. Armstrong most 43 éves, profi sportban túl sok jó évre már nem számíthat, még ha néhány hosszútávú triatlonversenyen be is férhet a legjobbak közé. Marketingértéke még így is nagy, bukása ellenére még mindig sokan istenítik, így a versenyszervezők biztosan kapkodnának érte. Korábban is volt már rá példa, hogy csak Armstrong miatt neveztek be amatőr sportolók egy triatlonra.