51,852 km az egyórás kerékpározás új világcsúcsa

2014.10.30. 20:13

Nem sokat élt Jens Voigt rekordja, a 24 éves Matthias Brändle 51,852 kilométerrel új világcsúcsot állított fel egyórás kerékpározásban a svájci Aigle-ben.

Jens Voigt új korszakot nyitó rekordja óta még másfél hónap sem telt, amikor egy újabb kerékpáros jelentkezett, hogy megdöntse a rekordot. Az osztrák Matthias Brändle Voigthoz hasonlóan szintén nem tartozik a világ legjobb időfutamosai közé. Ezzel ő is tisztában volt, de annak, hogy teljesítse az álmát, és felkerüljön a rekordlistára, arra most a volt a legjobb esélye. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) idén hozott egy olyan öszvérszabályt, ami ugyan tiltja, hogy a technikai fejlesztés legyen a döntő, de mégsem olyan hagyományos biciklivel kell tekerni, mint amilyennel Eddy Mercxk állította fel legendás rekordját 1972-ben. Az új szabályokkal a karrierjét befejező Voigt élt először, és 51,115 kilométerrel állított fel alapcsúcsot.

Brändle a Voigt iránti tiszteletből is ment neki az egyórás csúcsnak, amire négy hetet készült az idén az osztrák időfutam bajnokságot is megnyerő kerékpáros. A némethez hasonlóan neki sem volt igazán tapasztalata pályán, ő az aigle-i velodromot választotta, és azt, hogy nem 250 méteres, hanem 200-as köröket teker. Azt mondta, ez jobban fekszik neki, még akkor is, ha centrifugális erő jobban megnehezíti kanyarodás közben a nyeregben maradást. Az osztrák bringás 52 kilométert tűzött ki maga elé, a némethez képest nagyobb áttételt hajtott, első tányérja nagyobb, hátsó fogaskereke kisebb volt, tehát egy pedálfordulattal nagyobb távot tudott megtenni, mint Voigt. Tudta, ha azonos frekvenciával hajt, mint a német, simán hozza az új csúcsot.

Brändle az első percektől nyilvánvalóvá tette, hogy jól felkészült, jobb részidőket ment Voigtnál. 25 kilométer után már 50 másodperccel volt gyorsabb, folyamatosan 52-es átlag felett volt. Még ezután is gyorsított, 1 perc 10 másodpercnyi is volt az előnye, de az utolsó negyedórára elfáradt, fokozatosan visszaesett, de nem volt veszélyben a csúcsdöntés. Később elmondta, hogy a féltáv után nagyon szenvedett, de sikerült összeszednie magát. Az 52 kilométer nem lett meg, de az új 51,852 kilométeres csúccsal simán lekörözhette volna Voigtot.