Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bármikor átfuthat egy strucc vagy egy bivaly a bringások előtt

2015.01.26. 13:45

Bízik a jó Tour de France-szereplésben a dél-afrikai MTN-Qhubeka, amely a francia kerékpáros körverseny 1903 óta íródó történetének első afrikai csapata.

A szabadkártyával induló klub főnöke, Douglas Ryder elmondta: a keret javarésze afrikai, de sikerült leigazolniuk olyan neves bringásokat is, mint a norvég Edvald Boasson-Hagen vagy az amerikai Tyler Farrar. Ők nyertek már szakaszt a Touron és a Giro d'Italián, sőt, Farrar a Vuelta a Espanán is, írja az MTI.

Ezzel együtt Ryder szerint hiányzik a csapatból a tapasztalat, és főleg a mezőnyben haladás. Hangsúlyozta: amíg Európában széles utakon lehet versenyezni úgy, hogy közben százak tekernek egyetlen bolyban, addig Afrikában nincs erre mód, és az úton bármikor átfuthat egy strucc vagy egy bivaly.

„Az első években öt versenyzőnk is kulcscsonttörést szenvedett bukás miatt" – tette hozzá.

Ryder kiemelte az eritreai Natnael Berhanét, Daniel Teklehaimanotot és Merhawi Kudust, valamint a dél-afrikai Songezo Jimet és a ruandai Adrien Niyonshutit, mint akik komoly eredmények elérésére képesek. Jim volt az első színes bőrű dél-afrikai, aki World Touron indult, még 2013-ban, míg Kudus annak ellenére végighajtott tavaly a háromhetes Vueltán, hogy az első héten hatalmasat bukott.

A csapatfőnök nem lenne meglepődve, ha a következő három évben színes bőrű afrikai bringás állna dobogóra Touron, Vueltán vagy Girón.

Jens Zemke, az MTN-Qhubeka sportigazgatója szóba hozta az afrikai géneket: mint a futásban, a kerékpározásban is fontos az állóképesség, a testalkat, de ez önmagában kevés. Fegyelemre, tapasztalatra, technikai tudásra és nem utolsósorban a kerékpáros életvitelre is szükség van a sikerhez – tette hozzá.