Sárban, betonon, mindenhol királynők

2015.02.02. 13:24

A férfiaknál is előfordul, de a nőknél több példát találunk arra, hogy egy-egy kerékpáros több szakágban is sikeres. A francia Pauline Ferrand-Prévot hétvégén a ciklokrossz-világbajnokság megnyerésével is ezt bizonyította.

Óriási meglepetésre, hat év után új világbajnokot avattak a nőknél a tábori ciklokrossz-világbajnokságon. A hétszeres győztes Marianne Vos sérülése miatt nem tudta a maximumot nyújtani, 15 másodperccel lemaradt az első kettő mögött.

Az első helyért Ferrand-Prévot a belga Sanne Cant-nal csatázott, csak a hajrában dőlt el a küzdelem. Ferrand-Prévot sprintelt jobban, és ezzel fél éven belül a második egyéni világbajnoki címét szerezte szombaton.

A 22 éves francia szeptemberben a spanyolországi Ponferrádában győzött mezőnyversenyben.

Pauline Ferrand- Prevot takes Cyclo-cross World Title

„Elég izgalmas verseny lehetett a tv-n keresztül, és ez nagyon jó a női bringázásnak. Nekünk is izgalmas volt a hajrában. Tudtam, hogy az első helyen kell bevennem az utolsó kanyart, megpróbáltam teljes gázzal menni addig, aztán sprintelni a célvonalig" – nyilatkozta a ciklokrossz-vb után.

A ciklokrossz szezonális sport, jellemzően október végétől február elejéig tart a szezon, a férfiak között vannak igazi specialisták, de a női vonalon eleve gyengébb a profi kerékpár. Nem sikerült még kivívniuk a kellő elismerést és pénzdíjakat, így több szakágban is próbálkoznak, főleg, ha olyan jól megy nekik.

A már említett Vos is all-round kerékpárosnak számít, hegyikerékpárban, pályán, országúton és ciklokrosszban is versenyzik, és egyik sem tűnik kiegészítő számnak. Vos juniorként többször lett holland országos bajnok, miközben a többi szakágban is eredményes volt.

2006-ban megnyerte első országúti vb-jét, amit még két cím követett (2012, 2013). Közben pályán is világbajnok lett, és a 2008-as olimpián is megnyerte a pontversenyt, négy évvel később már országúton lett olimpiai bajnok. Természetesen nemcsak vb-ken aratott, az egynaposokon és Giro d'Italiákon is sikeres.

Hasonló utat látszik bejárni a friss ciklokrossz világbajnok Ferrand-Prévot is, hegyikerékpárban junior világbajnok volt, de mezőnyben-, időfutamban és ciklokrosszban is kezdettől fogva tehetséges volt. Az igazi áttörés a 2014-es szezonban sikerült neki, Franciaországban négyszeres országos bajnok lett (időfutam, MTB, mezőnyverseny és ciklokrossz), megnyerte az országúti vb-t és a francia vegyesváltóval hegyikerékpárban is szerzett egy vb-aranyat, közben megnyerte a Fleche Vallont és egy spanyol körversenyen is győzött.

Messzire nem is kell menni, hogy sokoldalú bringást találjunk, Benkó Barbarának ugyan hegyikerékpár a fő száma, de többször nyert már ciklokrossz ob-t is, nyáron pedig az egyetemi- és főiskolás vb-n két ezüstérmet szerzett. Mezőnyben és időfutamban is második lett.