A világ legjobb pályasprintere úgy ünnepelt, mintha a Critical Masson lenne

2015.02.21. 12:48

Két napon belül második, a versenyszámban pedig zsinórban harmadik aranyérmét nyerte Francois Pervis a Párizsban zajló pályakerékpáros világbajnokság harmadik napján. A velo.hu cikke.

A szám világcsúcstartója eksztázisba kergette a hazai közönséget, amikor már az első kör után övé volt a legjobb idő, majd ezt a futam végéig is megtartotta. Az 1:00.207-es időeredmény elég volt az újabb aranyhoz.

Az ezüstéremet, a tavalyi évhez hasonlóan a német Joachim Eilers szerezte meg 1:00:294-el, a harmadik idővel a bronz az új-zélandi Matthew Archiboldnak jutott. A futam után a győztes úgy nyilatkozott, ez a pályasprinterek legnehezebb versenyszáma, lábai végig égtek közben és a savasodás miatt olyan fejfájása lett, hogy járni is alig tudott a verseny után. A győzelmét úgy ünnepelte, ahogy a Critical Mass résztvevői szoktak, a feje fölé emelte kerékpárját.

Izgalmasan alakult a férfiak pontversenye, ahol a 160 kör során összesen 16 részhajrán gyűjthette az 5-3-2-1 pontokat a futam 21 indulója. A táv felénél háromfős csoport tudott körelőnyt csinálni, ez fejenként plusz 20 pontot jelentett nekik. Sokáig a hong kongi vezetett, de a futam utolsó harmadában még ketten megcsinálták a körelőnyt, így az állás változott.

A végső győztes, az orosz Jersov is benne volt az első körelőnyben, majd ezután is jól helyezkedett a részhajrákon, így végül minimális különbséggel, mindössze 1 ponttal többet gyűjtött, mint a szám kétszeres ezüstérmese, a spanyol Eloy Teruel Rovira. A németeknek újabb érem jutott, Maximilian Beyer 2 ponttal maradt csak le az elsőségről.

Élete első világbajnokságán indult és rögtön arannyal távozott az ausztrál Wiasak, aki a nők egyéni üldözőversenyének döntőjében az amerikai Valentét verte, miután 3:27.018 -as idővel teljesítette a futamot. Az ausztráloknak remek napjuk volt, a 4000-es csapatban már vb-címet szerző Amy Cure nyert még egy bronzot is.