A világcsúcstartó bekezdett, de nem ment semmire 3 mp előnnyel

2015.02.22. 17:48

A szombat esti versenynap a nők 10 km-es sratch futamával kezdődött, mely szabályait tekintve egy országúti versenyhez hasonló, az nyer, aki a futam végén elsőként halad át a célvonalon. A holland Kirsten Wild esélyt sem hagyott a többieknek az utolsó két körben, és magabiztosan nyerte az aranyat. Ezüstérmes lett Amy Cure az ausztráloktól, akinek ez már a harmadik érme volt a párizsi világbajnokságon. A hazaiak versenyzőnője harmadikként hajtott át a célon, de később a bírók diszkvalifikálták, mert az utolsó körben veszélyes manővereket hajtott végre a mezőnyben, írj a Velo.hu.

A férfiak omnium versenyének utolsó futama a 40 km-es pontverseny volt, 16 körrel, 10 körönként részhajrával. Az első 5 szám után a kolumbiai Gaviria vezetett. A 20 éves sprinter a verseny elején benne volt egy 4 fős szökésben, akik körelőnyt csináltak, így tovább növelte előnyét. Az ausztrál O'Shea-nak is sikerült a körelőny, így az olasz Viviani elé került a megszerzett bónuszpontokkal. A futam végéig a sorrend már nem változott, Gaviria lett a világbajnok, újabb ausztrál ezüst lett, a Team Sky sprinterének pedig meg kellett elégednie a bronzzal.

A női sprint döntőt a címvédő német Vogel és a holland Ligtlee vívták. Az első futam felvezető körében a tapasztalt Vogel kicsúszott egy kanyarban, így újraindították a versenyt. A futamot végül célfotóval nyerte csak a német. A második futamban aztán sokkal magabiztosabb volt és sima 2-0-val nyerte az aranyat. A bronzéremért a kínai Csong szintén 2-0-ra lépte le az ausztrál Mortont.

A férfiak 4000 m-es egyéni üldözőversenyében a döntőt a szám világcsúcstartója, az ausztrál Jack Bobridge és a tavalyi országúti vb U23-as időfutam ezüstérmese, Stefan Küng vívta. Bobridge nagyon bekezdett, az első km után már az egyenesben látta maga előtt a svájcit, 3 mp előnye is volt. Küng folyamatosan hozta vissza magát, Bobridge pedig egyre jobban fáradt, az utolsó km-re teljesen elmerevedett. Küng az utolsó 4 körben 2 mp-et dolgozott le, majd az utolsó körben megelőzte az ausztrált, így igazi meglepetést okozva nyerte az aranyérmet. A francia közönség pedig egy újabb hazai éremnek örülhetett, a bronzmeccsen Maurice gyorsabb volt orosz ellenfelénél.

A vb a vasárnap  zárul, a tv-közvetítés időpontja erről a napról:

  • feb 22., vasárnap 19:30-22:00 SP2 (5. nap, felvételről: Női omnium, Női keirin, Férfi 50 km-es Madison, Férfi sprint)
  • feb 23., hétfő 0:30-3:00 SP1 (5. nap ismétlése)